Στις αρχές Αυγούστου θα εκταμιευθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος του Eurogroup, καθώς ενστάσεις που ήγειρε η Γερμανία μετά την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ελληνική κυβέρνηση, περιέπλεξαν την κατάσταση.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό ο Μάριο Σεντένο είπε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η καθυστέρηση της δόσης οφείλεται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησία του Β. Αιγαίου από την 1η Ιουλίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε το γεγονός.
Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία ήγειρε ενστάσεις για την καταβολή της δόσης και ζήτησε να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Ο ίδιος προσέθεσε πως στο συμβούλιο των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα λάβει μέτρα εξοικονόμησης 28 εκατ. ευρώ για να εξισορροπήσει την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες για να επιδοκιμάσει την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ και ως τότε θα υπάρχει η έγκριση 18 χωρών από τις 19 της ευρωζώνης.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσπάθησε να υποβαθμίσει το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε για την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ. Ο ίδιος με κάποια αμηχανία είπε πως το θέμα έληξε σήμερα καθώς οι κυβερνήτες του ESM ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης.
Ο ίδιος σημείωσε πως η έγκριση της δόσης είναι ένα νέο σημάδι πως η Ελλάδα οδεύει προς την κανονικότητα και επανέλαβε πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα.
Πάντως, κατά την συνέντευξη Τύπου του Eurogroup τονίσθηκε πως η μειωση των συντάξεων θα ισχύσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε για το θέμα πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει τεράστιες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και έχουν δείξει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που δεν πρέπει να την αμφισβητηθεί. «Ελπίζουμε η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις, ώστε να μην βλάψει την εμπιστοσύνη που βλέπουμε πως έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στις αγορές», είπε ο Μάριο Σεντένο.
Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως οι περικοπές θα γινουν κανονικά. «Όπως καταλαβαίνω η δέσμευση για τη μείωση των συντάξεων παραμένει στη θέση της», τόνισε.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup για το εάν η Ελλάδα μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν άφησε πολλά περιθώρια. Όπως τόνισε, υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί, όπως ότι πρέπει να υπάρχει το waiver και θετική αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους. Σε ότι αφορά το waiver ανέφερε πως η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα και πως η παρέκκλιση χρειάζεται πρόγραμμα για να ισχύει.