Αποτέλεσμα εικόνας για Παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Brexit - Έντονες διαμαρτυρίες στο βρετανικό κοινοβούλιο 


Παρουσιάστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το σχέδιο για το Brexit. Η παρουσίαση έγινε στο βρετανικό κοινοβούλιο και αφορά τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαική Ένωση μετά την έξοδο.
Η συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση διεκόπη λόγω έντονων διαμαρτυριών των βουλευτών.
Το κυβερνητικό σχέδιο για το Brexit είχε εγκριθεί την Παρασκευή, ωστόσο προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο υπουργών, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντόμινικ Ράαμπ, αναζωπυρώνοντας τις φήμες για εξέγερση στους κόλπους των Συντηρητικών.
Επιθυμία του Λονδίνου είναι μετά το Brexit να δημιουργηθεί μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά» που έχει ως απώτερο στόχο τη διατήρηση ενός εμπορίου «χωρίς τριβές» στις δύο όχθες της Μάγχης.
Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας «απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.
Ο τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο πως, για τις υπηρεσίες, μια τέτοια συμφωνία θα επιφέρει «περισσότερα φράγματα» απ' όσα υπάρχουν σήμερα και θα στερήσει τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς από το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τους που τους επιτρέπει να επιχειρούν ελεύθερα στην ήπειρο.
Το Σίτι του Λονδίνου κατήγγειλε «ένα σκληρό πλήγμα» για το βρετανικό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους» επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν «στις αντίστοιχες χώρες τους».
Το Λονδίνο συνόδευσε το σχέδιο αυτό με προτάσεις για μια «σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμού» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» στις δύο όχθες της Μάγχης θα διατηρηθούν.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις αυτές ανταποκρίνονται «στην ψήφο των Βρετανών» υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016.
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αντέδρασε μέσω του Twitter ανακοινώνοντας πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως «ανυπομονεί να διαπραγματευθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη εβδομάδα».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.