Αποτέλεσμα εικόνας για σχολεια μακεδονια

Το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ ζητά συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη ΔΕΘ, προκειμένου να του παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της έλλειψης της σχολικής στέγης

 


Έκκληση στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς απευθύνει το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), προκειμένου να εγκριθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την κατασκευή αναγκαίων σχολικών μονάδων, σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη σχολικής στέγης.
Ειδικότερα, σε σχετική πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάχθηκε, με συνολική δημόσια δαπάνη 35,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή 9 σχολικών μονάδων σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, οι αιρετοί ζητούν υπερδέσμευση του αρχικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της ίδιας πρόσκλησης, υποβλήθηκαν και άλλες ώριμες και άρτιες προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν, μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι πρόκειται για χρηματοδότηση που εξασφαλίζεται χωρίς να απαιτηθεί, στην πράξη, η διάθεση περισσότερων πιστώσεων, λόγω των εκπτώσεων που θα επιτευχθούν κατά την υλοποίηση των ενταγμένων πράξεων.
Εξάλλου, για  τα σοβαρά προβλήματα σχολικής και την ανάγκη χρηματοδότησης νέων σχολείων, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμενης, Λάζαρο Κυρίζογλου, έστειλε σήμερα σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και  Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Υποδομών κ.κ Κ. Γαβρόγλου, Ε. Τσακαλώτο, και Χ. Σπίρτζη.
Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και  στους πολιτικούς αρχηγούς, Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Βασίλη Λεβέντη, Σταύρο Θεοδωράκη, στους βουλευτές και τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, στην  προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε», την ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ της χώρας και τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι προτάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ για τη σχολική στέγη
Πέραν, όμως, των θετικών εξελίξεων που δρομολογεί η πρόσκληση στην οποία εντάχθηκε η κατασκευή εννιά σχολικών μονάδων, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ επισημαίνει ότι με την απαραίτητη, μέσω της αιτούμενης υπερδέσμευσης, διεύρυνσή της, πως την οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της Σχολικής Στέγης στην Κεντρική Μακεδονία (αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας) θα δώσει η συνδυασμένη εφαρμογή των παρακάτω προτάσεων:
*Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.
*Διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων.  Όπως έχει επισημανθεί με προηγούμενα σχετικά έγγραφα της ΠΕΔΚΜ, αρκετές  απαλλοτριώσεις χώρων για την κατασκευή σχολείων κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση, καθώς, ελλείψει πόρων, δεν θα συντελεσθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου από την δημοσίευση της οικείας δικαστικής απόφασης που καθόρισε την αποζημίωση:  οι χώροι αυτοί, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται εντός των αστικών κέντρων, είναι υπερπολύτιμοι για την Σχολική Στέγη, και η τυχόν αποδέσμευσή τους θα επιφέρει την οριστική απώλειά τους για την Εκπαίδευση.
*Κατά την επικείμενη, εντός  του 2019, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί, με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια, ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
*Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός («Κτιριακές Υποδομές α.ε.» - διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί, όπως με επιτυχία και αποτελεσματικότητα έπραξε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στην λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για την Σχολική Στέγη.
*Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή:  (α) Νηπιαγωγείων, (β) ΕΠΑΛ, (γ) Σχολικών Κτιρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, και σε περιοχές στις οποίες τα Σχολεία στεγάζονται σε λυόμενα κτίρια, σε προκατασκευασμένα κτίρια ή σε ενοικιαζόμενα κτίρια, (δ) την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες έχουν ανεγερθεί προ πολλών ετών και φυσικά δεν διαθέτουν τις σύγχρονες προδιαγραφές, (ε) την αναβάθμιση των αύλειων χώρων των Σχολείων.
Ακόμη, οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι του έχουν ζητήσει, ήδη από το 2016, να του παρουσιάσουν τις προτάσεις, και δια ζώσης σε μια από τις επισκέψεις του στην Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία δε της επικείμενης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έλευσής του, η ΠΕΔ-ΚΜ απευθύνει και πάλι την παράκληση να δεχθεί ο πρωθυπουργός σε ακρόαση μια αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της, για την αναλυτικότερη παρουσίαση των παραπάνω προτάσεών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.