Αποτέλεσμα εικόνας για μπλανος χωματερή

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε στην κοινωνία των Σπάτων και της Αρτέμιδας η αποκάλυψη του notioanatolika.gr για τη δημιουργία άτυπης χωματερής – βόμβας δίπλα σε χώρο αναψυχής παιδιών, η δημοτική αρχή επιμένει να γεμίζει τον χώρο με... καύσιμες ύλες οι οποίες ανά πάσα στιγμή είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή!



Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν συνεργεία του δήμου αποψίλωσαν μια έκταση σε απόσταση περίπου 100 – 150 μέτρων από το συγκρότημα Μπλάνος. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, φορτηγά του δήμου μετέφεραν στο σημείο κάθε λογής ογκώδη αντικείμενα και ξερόκλαδα, δημιουργώντας έναν χώρο απόλυτα εύφλεκτο.
 2sp xom
Οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, διότι το σημείο δεν φυλάσσεται με αποτέλεσμα να είναι εύκολος στόχος για τους εμπρηστές

Όπως μάλιστα παρατήρησε  ο πρόεδρος του Σωματείου δημοτικών υπαλλήλων Αρτέμιδας, Νίκος Κρέτσης, ο εργολάβος που αναλαμβάνει το έργο «είναι υποχρεωμένος να απορρίπτει αντικείμενα και ξερόκλαδα σε δικό του νόμιμο χώρο ή στη χωματερή»!
Τρεις όμως μήνες μετά τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο εργολάβος ακόμη δεν έχει αναλάβει εργασία για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, γεγονός που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για την κωλυσιεργία που επιδεικνύει η δημοτική αρχή του κ. Δημ. Μάρκου!
Ο κ. Κρέτσης διευκρίνισε ότι η δημιουργία της νέας παράνομης χωματερής έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και εκεί μεταφέρθηκαν αντικείμενα και ξερόκλαδα «από τον άλλο παράνομο και άκρως επικίνδυνο χώρο πίσω από το κεντρικό δημαρχείο Αρτέμιδος στη λεωφόρο Καραμανλή»!
Συμπλήρωσε δε ότι «εκατοντάδες φορές έχουμε διαμαρτυρηθεί ως εργαζόμενοι για την δημιουργία αυτής της χωματερής η οποία να τονίσουμε ότι εκτός από ανθυγιεινή για τους εργαζόμενους που βρίσκονται και εργάζονται ακριβώς δίπλα, είναι και επικίνδυνη γιατί βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το γνωστό ως δάσος του Ο.Τ.Ε.. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κορωπίου στην οποία ανήκει ως χώρος ευθύνης και η συγκεκριμένη περιοχή επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδας, Δημήτρη Μάρκου ο οποίος του δήλωσε ότι ήταν σε πλήρη γνώση του το θέμα αλλά δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς γιατί δεν είχε άλλο χώρο!
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες οι οποίες όμως είναι η αποστολή εγγράφων για το ζήτημα που έχει προκύψει τόσο στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας όσο και στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Αρτέμιδας πρόσθεσε ότι «έχουμε καταθέσει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος και δεν μας ακούει κανείς» και αυτό παρά το γεγονός ότι «είχαμε κάνει έρευνα στη περιοχή και μάλιστα με συνάδελφο μας μηχανικό για την εξεύρεση κατάλληλου και νόμιμου χώρου για την εναπόθεση και διαχείριση των απορριμμάτων πρασίνου. Με στοιχεία και χάρτες. Για την αγορά τεμαχιστή και ακόμη την εκμετάλλευση των υπολειμμάτων»!
fort1
Ο κ. Κρέτσης θέτει πλήθος ζητημάτων σχετικά με ένα σοβαρότατο πρόβλημα όπως είναι η διαχείριση τέτοιων εύφλεκτων υλικών: «Φαίνεται πως τη δημοτική αρχή δεν την ενδιαφέρει η οργάνωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας (σ.σ.: της υπηρεσίας καθαριότητας) και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα. Βρέθηκαν κάποιοι χώροι εκτός αστικού ιστού ανάμεσα στις δύο πόλεις στους οποίους προβλέπεται η δημιουργία, ας το πούμε, πράσινου σημείου. Ζητήσαμε να υπάρξει επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των χώρων έτσι ώστε να δούμε τι ακριβώς ζητάνε ή αν θα προχωρήσουμε σε ενοικίαση ή αγορά ανάλογα το κόστος σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και φυσικά το συμφέρον του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Καμία απολύτως ενέργεια ή έστω προσπάθεια για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει τον δήμο, τις υπηρεσίες του και φυσικά τους δημότες εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερα στην πόλη της Αρτέμιδας»!
Για να καταλήξει ο εκπρόσωπος των δημοτικών υπαλλήλων με νόημα: «Προτιμά η δημοτική αρχή (σ.σ.: του κ. Δημ. μάρκου) να μπαλώνει προσωρινά το πρόβλημα αναθέτοντας την αποκομιδή τους σε ιδιώτη εργολάβο δαπανώντας κάθε χρόνο κοντά στα 200.000 ευρώ ενώ το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν και είναι να ληφθεί η πολιτική απόφαση»!
Και ενώ το πρόβλημα, κατά τα λεγόμενα ενός ανθρώπου που γνωρίζει, θα μπορούσε να είχε λυθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των Σπάτων και της Αρτέμιδας, ο δήμαρχος Δημ. Μάρκου και οι συνεργάτες του επιμένουν να δημιουργούν χωματερές – βόμβες.
Αφενός αυτή στην περιοχή του δάσους του ΟΤΕ – μέσα δηλαδή στον αστικό ιστό της Αρτέμιδας – αφετέρου δίπλα σε ένα συγκρότημα αναψυχής παιδιών κάθε ηλικίας!
Όσο για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ενέκρινε το ποσό των 269.000 ευρώ για να αναλάβει εργολάβος τη συλλογή και την απομάκρυνση σε ασφαλείς χώρους της... καύσιμης ύλης, αυτή και πλέον μήνες μετά τη λήψη της δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί! Ενδεχομένως να συμβεί όταν θα έχει παρέλθει η δύσκολη και άκρως επικίνδυνη καλοκαιρινή περίοδος.
Όμως η κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού με τον καθαρισμό μικρών άτυπων χωματερών που δημιουργούν ασυνείδητοι πολίτες σε διάφορα σημεία του δήμου, έχει, προφανώς, μεγαλύτερη αξία για τη διοίκηση του κ. Δημ. Μάρκου έστω κι αν δημιουργείται μια... ωρολογιακή βόμβα!
Διαβάστε εδώ την απόφαση που έλαβε στις 27 Απριλίου 2018 το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδας.

Η "Απολογία" του κ Μάρκου.

Η «απολογία» του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας Δημ. Μάρκου για την παράνομη χωματερή δίπλα σε χώρο αναψυχής εκατοντάδων παιδιών ήταν:

«Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για δήθεν παράνομες χωματερές θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Το κλείσιμο της χωματερής στην Φυλή για δύο εβδομάδες σε συνδυασμό με την αυξημένη επισκεψιμότητα και την αύξηση του πληθυσμού στην Αρτέμιδα κατά τους θερινούς μήνες είχε ως αποτέλεσμα ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης κλαδιών στο χώρο πίσω από το παλιό Δημαρχείο στην Αρτέμιδα (κτίριο ΟΤΕ) να φτάσει σε οριακό σημείο αφού πλέον δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθούν στη Φυλή.
Έτσι λοιπόν υπήρξαν δύο επιλογές για τη διαχείριση των κλαδιών και των ογκωδών αντικειμένων.
Η πρώτη επιλογή ήταν να μην μαζευτούν τα κλαδιά και τα ογκώδη αντικείμενα να παραμείνουν στην πόλη σε 1000 περίπου σημεία.
Η δεύτερη επιλογή ήταν να προχωρήσουμε σε περισυλλογή των κλαδιών και των ογκωδών αντικειμένων και να τα εναποθέτουμε στον ήδη επιβαρυμένο χώρο μεταφορτώσης.
Η επιλογή αυτή κρίθηκε ασφαλέστερη γιατί στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει πυρόσβεση και φύλαξη, ενώ η παραμονή τους στα σημεία παράνομης εναπόθεσης θα αποτελούσε μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιά.
Κάποιοι φρόντισαν για ευνόητους λόγους να το καταγγείλουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου έκανε έλεγχο για να διαπιστώσει από κοντά τι συμβαίνει. Τα συστήματα πυρόσβεσης λειτουργούσαν άψογα αλλά η σύσταση που έγινε ήταν ότι δεν πρέπει να φέρουμε και άλλα κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα αν πρώτα δεν απομακρυνθούν αυτά που ήδη υπάρχουν με προορισμό την Φυλή. Έτσι ως λύση ανάγκης αποφασίστηκε η προσωρινή εναπόθεση σε οικόπεδο του Δήμου στο επιχειρηματικό πάρκο στα Σπάτα. Είναι μία προσωρινή λύση και ο χώρος αυτός θα καθαριστεί πλήρως το αργότερο μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται αυστηρά να πετάμε κλαδιά και άλλα εύφλεκτα υλικά. Στους δημοσιογραφίσκους που κάνουν ρεπορτάζ τους συνιστώ να φροντίσουν να μάθουν και την άλλη άποψη και να μην τροφοδοτούν την κοινωνία με μυθεύματα εργατοπατέρων και συνεργαζόμενων δημοτικών συμβούλων που μοναδικό σκοπό έχουν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη. Επίσης σας υπενθυμίζω όλα αυτά εχουν ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής, σε εκτενέστατη ενημέρωση που κάναμε για τους δημότες και τα μέσα ενημέρωσης. Αν δεν ήταν παρόντες κάποιοι, βγάζουν λάθος συμπεράσματα τα οποία δεν ωφελούν αλλά αποπροσανατολιζουν. Η πόρτα του γραφείου μου στον Δήμο είναι ανοιχτή και τους περιμένω να τους ενημέρωσω ο ίδιος ή ο Αντιδήμαρχος Αντωνης Νομικος. Πρώτα αποφασίζεις και πράττεις για το καλό των πολιτών, μετά απαντάς θεσμικά στα δημοτικά συμβούλια κατόπιν κάνεις τις θεσμικές ανακοινώσεις. Αν εχεις χρόνο, κάνεις δημοσιεύσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».


*Δείτε και τη φωτογραφία που «επιστράτευσε» ο δήμαρχος Δημ. Μάρκου και αφορά όχι τη νέα αλλά την παλιά παράνομη χωματερή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας


3gen xomateri

4 sp xom

5eidik xomater

6sp xom

7sp xom



8sp xom

 Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποιός θα σηκώσει το βάρος μιας ενδεχόμενης καταστροφής και μάλιστα δίπλα σε έναν χώρο όπου παιδιά κάθε ηλικίας αναζητούν τη διασκέδαση και στον οποίο εργάζεται μεγάλος αριθμός πολιτών;

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.