Την «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Fitch αναμένουν, σήμερα Παρασκευή, κυβέρνηση και επενδυτές.
Από τις ανακοινώσεις του οίκου θα καταδειχθεί το πόσο γρήγορα ο οίκος θα δώσει επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή θα τα βγάλει από την κατηγορία «σκουπίδια» στην οποία βρίσκονται σήμερα.
Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας από «Β-»σε «Β» με θετική προοπτική. Η Fitch είχε αναφέρει τότε πως η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018.
Ήδη από τότε ο οίκος είχε προεξοφλήσει πως τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους που θα δινόταν στην Ελλάδα θα υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018. Και στην εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως.
Δεδομένου ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έχουν εν πολλοίς ενσωματωθεί στην ανάλυση της Fitch, αυτό που έχει ενδιαφέρον κατά τις σημερινές ανακοινώσεις είναι το υπό ποιες προϋποθέσεις ο οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, πως αξιολογεί την κατάσταση των τραπεζών και ποιες είναι οι προβλέψεις του για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και το χρόνο που θα αρθούν.