Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης που διοργανώθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. στο πλαίσιο της 80ής Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.


Στην εκδήλωση συζητήθηκαν ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, καθώς και οι προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας που θα υπηρετεί τον πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια με αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα.


Παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και αιρετοί από όλη την Ελλάδα ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, ο β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Λαγκαδά, Γ. Καραγιάννης και ο πρόεδρος της  Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γ. Ψαθάς.


Συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις τους, ο πρώην διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης, και η επίκουρη καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Ρόδη.


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε:


«Ήταν μία πολύ σημαντική εκδήλωση, με εμπεριστατωμένες και χρήσιμες εισηγήσεις στη βάση το γεγονότος ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί το ρόλο που της αναλογεί σε ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας.  Η πρόσφατη τραγωδία απέδειξε αυτό που έχουμε τονίσει και σε άλλη ευκαιρία, ότι η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας χρειάζεται ολικό επανασχεδιασμό, προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την προστασία πρωτίστως της ζωής των πολιτών και δευτερευόντως των περιουσιών τους.


Στο νέο αυτό σχεδιασμό απαιτείται η αξιοποίηση της επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης, ο σαφής καθορισμός του επιτελικού ρόλου και της αυτόνομης λειτουργίας των νέων δομών που θα δημιουργηθούν, καθώς και η αναγκαιότητα για ύπαρξη μίας και μόνης αρχής που θα φέρει την ευθύνη όλου του συντονισμού και διαβίβασης εντολών.


Παράλληλα χρειαζόμαστε αποκεντρωμένη οργάνωση και λειτουργία με σαφή ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, μέσα από σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό και μέσα από τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση αιρετών και εθελοντών για κάθε μορφής φυσικής ή άλλης καταστροφής».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.