Την πρόταση της ΝΔ για τη μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης και υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους από το 2021 αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι, στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Από τη ΝΔ κάνουν λόγο για μια εμβληματικής σημασίας μεταρρύθμιση, ενώ και από τη μεριά των Δήμων φαίνεται πως γίνεται επί της αρχής θετικά αποδεκτή. Από εκεί και πέρα, πάντως, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έχουν ερωτηματικά ως προς σημαντικές πτυχές της μεταρρύθμισης που εισηγείται η ΝΔ, τόσο για το πώς θα γίνεται η είσπραξη των χρημάτων όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι με δήμους που θα είναι «ελλειμματικοί», εν συγκρίσει με τους τακτικούς πόρους που λάμβαναν από το κράτος, εν συγκρίσει με τα έσοδα που θα βεβαιώνουν και θα εισπράττουν από τον ΕΝΦΙΑ.
Γαλάζιες πηγές εξηγούν στο Reader.grότι πρόθεση της ΝΔ είναι να υπάρξει συναντίληψη με τους φορείς της αυτοδιοίκησης για τη μεταρρύθμιση αυτή, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να είναι ανοιχτή σε από κοινού επεξεργασία τεχνικών παραμέτρων της πρότασής της με στελέχη των ΟΤΑ. Άλλωστε, στη ΝΔ έχει γίνει ένας πρώτος υπολογισμός αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, περίπου το 80% δεν θα δει διαφορά μεταξύ των κονδυλίων που εισπράττει σήμερα μέσω των τακτικών πόρων και του ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα, προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι το 2021, προκειμένου να γίνει η παραμετροποίηση του συστήματος, ώστε να μην υπάρξουν κρίσιμα λειτουργικά κενά στους Δήμους. 
Από εκεί και πέρα, ένα θεμελιώδες ζήτημα που επιμένουν από τη ΝΔ είναι ότι οι Δήμοι δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ξεχωριστούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς-που ήταν ένας προβληματισμός των δημάρχων, καθώς η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα συνεχίζει να γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να αποδίδεται στους Δήμους. Παράλληλα, γαλάζιες πηγές εξηγούν ότι για τους «ελλειμματικούς» δήμους, στη μετάβαση από τους ΚΑΠ στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει ένας «εξισορροπητικός μηχανισμός», τις λεπτομέρειες του οποίου θα μπορούν να επεξεργαστούν στελέχη της ΚΕΔΕ από κοινού με τα γαλάζια στελέχη. Τέλος, όπως λένε γαλάζιες πηγές στο Reader.gr, οι δήμαρχοι θα έχουν και την ευελιξία της αναπροσαρμογής του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω ή κάτω, εντός όμως ενός εύλογου πλαισίου και χωρίς αυθαιρεσίες, θα είναι, όμως, υπόλογοι απέναντι στους δημότες τους για τη διαχείριση των πόρων. 
Ευθεία επίθεση για το μεταναστευτικό
Βεβαίως, στην αιχμή της γαλάζιας κριτικής παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό και, κατ’ επέκταση, η μήνυση του Πάνου Καμμένου εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος για σχετικό δημοσίευμα. Ο κ. Μητσοτάκης πήρε χθες πάνω του το ζήτημα, με δήλωσή του, δεσμευόμενος για κατάργηση του αυτοφώρου για τα αδικήματα μέσω του Τύπου, ενώ επεμεινε και στη διερεύνηση του τι έγινε με τα κονδύλια για το προσφυγικό, αλλά και στη διαμόρφωση, από τη ΝΔ, μιας συνεκτικής πολιτικής για το προσφυγικό. Άξονες αυτής της πολιτικής θα είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η ασφαλής φύλαξη των συνόρων, η ταχεία επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου που σήμερα χρονοτριβούν σημαντικά, η επιστροφή μη δικαιούχων πολιτικού ασύλου, αλλά και η διασφάλιση βιώσιμων συνθηκών-όχι τύπου Μόριας-για όσους παραμένουν επί ελληνικού εδάφους. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.