Ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Δ.Ο.Π.Α.Π.), ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός «ΜΑΡΚΟ» και η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής (Ε.ΜΕ.Ν.Α.), συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ: Μαρκόπουλο – Ραφήνα», που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «ΜΑΡΚΟ» (Ι. Πρίφτη 2, Μαρκόπουλο Μεσογαίας).

Η Έκθεση διοργανώνεται ως επιστέγασμα του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από τον 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», που στεγάζεται στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό «ΜΑΡΚΟ», ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών με την συμμετοχή φοιτητών από το Τμήμα Ανθρωπολογίας της Παντείου και φοιτητών ανθρωπιστικών σπουδών από την περιοχή. Αφορά στις τότε κοινότητες Μαρκόπουλου και Ραφήνας και περιλαμβάνει εβδομήντα (70) ημιδομημένες συνεντεύξεις, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις δύο περιοχές. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των απογευματινών συνεδριών το Σάββατο 6/10, στο πλαίσιο της ΙΖ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί 3 - 7 Οκτωβρίου 2018, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».

Στόχος της Έκθεσης, ως παράλληλη δράση της ΙΖ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής, μέσα από την παρουσίαση του αρχειακού υλικού, είναι να αναδειχθεί η πορεία των δύο κοινοτήτων Μαρκόπουλου και Ραφήνας από τον 18ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’70. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία τοπικών θεσμών μετά από - βίαιες ή μη – μετακινήσεις και η συσπείρωση τους γύρω από αυτούς για την βελτίωση της καθημερινότητας τους.

Σήμερα σε μία εποχή όπου βιώνουμε μετακινήσεις πληθυσμών, η Έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει, ότι οι μετακινήσεις αυτές, αποτελούν τις γενεσιουργούς αιτίες της εξέλιξης των κοινοτήτων που ζούμε.

Πηγές της Έκθεσης αποτέλεσαν τα: Αρχείο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου «ΜΑΡΚΟ», Αρχείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Υποαρχείο Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Αττικής), Αρχείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Υποαρχείο Οργανισμού Προστασίας Αμπελουργών Αττικοβοιωτίας), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Αρχείο πώλησης Οθωμανικών Κτημάτων, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Αρχείο Διεύθυνσης Διαχείρισης Κτημάτων εξ Ανταλλαγής),  αρχειακή συλλογή του Γεωργίου Χατζησωτηρίου, αρχειακή συλλογή του ιερέα Ιωάννη Ηλία, αρχειακή συλλογή φωτογραφιών της Θεοφανώς Σκοπελίτη.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Ραφήνας).


Διάρκεια Έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018

Ωράριο: Καθημερινές 12.00 μ. – 2.00 μ.μ. και 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.
Σαββατοκύριακα 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.