Νέα στοιχεία για την ταυτότητα του Ρώσου που κατηγορείται από τις βρετανικές Αρχές ότι δηλητηρίασε τους Σκριπάλ έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ταυτοποιήσει τον έναν από τους δράστες Ρουσλάν Μπορισόφ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο Μπορισόφ επισκέφτηκε το Σάλσμπερι για τουρισμό.
Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών ο οποίος ονομάζεται Anatoliy Chepiga. Μάλιστα είχε βρεθεί στην Τσετσενία και την Ουκρανία και είχε τιμηθεί από το ρωσικό κράτος το 2014.
Μέχρι στιγμής η βρετανική αστυνομία δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τις διέψευσε.
Ποιος είναι ο Anatoliy Chepiga
Ο 39χρονος εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις ενώ αργότερα εντάχθηκε στις μυστικές υπηρεσίες. Έχει τιμηθεί με πάνω από 20 μετάλλια.
Πιστεύεται ότι εγκαταστάθηκε στη Μόσχα το 2009 και πήρε πλαστό διαβατήριο με το όνομα Ρουσλάν Μπορισόφ. Δουλεύει ως μυστικός πράκτορας τα τελευταία εννέα χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, τιμήθηκε με μετάλλιο ηρωισμού από το ρωσικό κράτος για τις υπηρεσίες του. Για την ιστορία, κάθε χρόνο στη Ρωσία τιμάται ένας άνθρωπος με το μετάλλιο ηρωισμού και εικάζεται ότι ο Chepiga τιμήθηκε το 2014 για το ρόλο του στην ουκρανική κρίση. Το συγκεκριμένο μετάλλιο παίρνουν όσοι εργάζονται στις μυστικές υπηρεσίες 
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 2 Μαρτίου 2018, ο Anatoliy Chepiga έφθασε στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ με πτήση από τη Μόσχα. Τον συνόδευε ακόμα ένας Ρώσος, ο Alexander Petrov. Πιστεύεται ότι οι δυο τους ταξίδεψαν με πλαστά διαβατήρια.
Chepiga και Petrov επισκέφτηκαν το Σάλσμπερι και έμειναν για δύο μέρες ενώ επέστρεψαν στη Μόσχα στις 4 Μαρτίου.
Στις 4 Μαρτίου ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν με Νοβιτσόκ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.