Αποτέλεσμα εικόνας για ιερωνυμος τσιπρας
Σε μια πολύωρη συζήτηση η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε, μεταξύ άλλων, για την πρότασή της σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στην αναδιατύπωση του άρθρου 3 του Συντάγματος κι όχι στην κατάργησή του, όπως ζήτησαν κάποιοι βουλευτές του.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του μίλησε για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους που θα βρει και την Εκκλησία σύμφωνη αφού κι εκείνη όπως είπε θέλει «ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το Κράτος».
Με βάση τα παραπάνω, το άρθρο 3 θα αναδιατυπωθεί έτσι ώστε να προστεθεί η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητάς του, ενώ με την προσθήκη μιας ερμηνευτικής δήλωσης θα καθορίζεται ότι ο ορισμός της Ορθοδοξίας ως «επικρατούσας» θρησκείας, δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών
Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε την πολύ προσεκτικά διατυπωμένη αναφορά του με τη διαβεβαίωση (προς την ηγεσία της Εκκλησίας) ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία, ελπίζοντας ότι το ίδιο θα κάνει και η ιεραρχία.
Η διστακτικότητα του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μια πιο προωθημένη διατύπωση σχετίζεται με την επιδίωξή του να μην ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο (και μάλιστα «ιερό») την ώρα που πασχίζει να περιορίσει το πολιτικό κόστος που επέφερε για την κυβέρνησή του η συμφωνία των Πρεσπών.
Εντός της συνεδρίασης όμως αρκετοί βουλευτές ζήτησαν την κατάργηση του άρθρου.
Ο Φίλης δεν ήταν «άφωνος» -Βέλη στην Iεραρχία για τη στάση της στο Μακεδονικό
Πρώτος απ’ όλους ο Νίκος Φίλης που ως άλλος Ισαάκ οδηγήθηκε στο θυσιαστήριο (με χέρι Π.Καμμένου) για να κλείσει η κόντρα που είχε ανοίξει η κυβέρνηση με την εκκλησία. Ο πρώην υπουργός Παιδείας στάθηκε στο προοίμιο που αποτελεί η φράση «Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς», ενώ τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης του άρθρου ενώπιον των βουλευτών, σημειώνοντας: «Με σεβασμό προς τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας, να προωθήσουμε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους,. Αυτό δε μπορεί να γίνει αν παραμείνει το προοίμιο για το Άγιο Πνεύμα και το άρθρο 3 που μιλά για θέματα σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας με άλλες Εκκλησίες και το Πατριαρχείο».
Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι στα σημεία που ανέφερε βασίστηκε απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται όχι όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας, αλλά οι Θεολόγοι και διερωτήθηκε «Θα το αφήσουμε έτσι αυτό»; Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, έριξε βέλη προς μερίδα της Ιεραρχίας που κράτησε σκληρή στάση στο Μακεδονικό συντασσόμενη με όσους πολέμησαν τη συμφωνία. «Με αφορμή το Μακεδονικό , να μην ξεχνάμε ότι η Εκκλησία λειτουργεί με τον εθνικισμό και καθήκον δικό μας είναι να επιλύσουμε μια εκκρεμότητα διακοσίων ετών», είπε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση Φίλη ήταν «απέναντι» από την τοποθέτηση Κατρούγκαλου ο οποίος υποστήριξε πως το άρθρο 3 ουσιαστικά έχει καταστεί απολίθωμα (απενεργοποιημένο) και καθώς δεν έχει καμία κανονιστική διάσταση και δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να ανοίξει αυτό το μέτωπο.      
Στη γραμμή Φίλη για τον συντηρητισμό της Εκκλησίας, κινήθηκαν κατά πληροφορίες τόσο ο Κ. Δουζίνας όσο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο ακόμα για στιγμές θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
Άλλοι βουλευτές όπως ο Π. Κουρουμπλής ή ο Π.Σκουρολιάκος κινήθηκαν σε μετριοπαθή γραμμή. «Να είμαστε πραγματιστές, η Ορθοδοξία έχει προσφέρει πολλά σε αυτό τον τόπο και δεν πρέπει να έρθουμε σε αντίθεση μαζί της», υποστήριξε ο Π.Κουρουμπλής, ενώ ο Π.Σκουρολιάκος ζήτησε να προσέξει η κυβέρνση ώστε η προσπάθεια διαχωρισμού Εκκλησίας Κράτους να μην αποφέρει πολιτικό κόστος όπως το Μακεδονικό.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.