Σε θεσμικούς επενδυτές παρουσίασε την MYTILINEOS, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη για την επόμενη διετία προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
«Το 2019 ο κύκλος εργασιών της MYTILINEOS εκτοξεύεται στα 2,2 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ.) με λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 400 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος για να προσθέσει: «Το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρείας διασφαλίζει την κερδοφορία».
Για το 2020 ο κ. Μυτιληναίος προβλέπει διπλασιασμό του τζίρου σε σχέση με το 2018 στα 3 δισ. ευρώ.
«Η εταιρία Μυτιληναίος αναμένει οι πωλήσεις της να υπερβούν τα 2,2 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας την Πέμπτη, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ» σημειώνει το Reuters ενώ αντίστοιχες αναφορές κάνει σε τηλεγράφημά του και ο Nasdaq.
Παραθέτει δε την αναφορά του προέδρου της εταιρίας κ. Ευ. Μυτιληναίου ο οποίος είπε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε θεσμικούς επενδυτές, πως αναμένεται τα κέρδη της εταιρίας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να ισορροπήσουν στο επίπεδο εκείνων του 2017.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρία σκοπεύει να διανείμει μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του 2018, σε σύγκριση με 0,32 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι παρά το βαρύ πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποιείται, μόνο το 2018 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 440 εκατ. ευρώ με στόχο το 2019 να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Έτσι από επίπεδο δανεισμού περίπου 1,5 φορές τα EBITDA φέτος το 2018 ο δανεισμός θα συρρικνωθεί στο 0,7 φορές τα EBTDA που είναι το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμούστην ιστορία του Ομίλου.
«Έχουμε μπει πλέον σε διαφορετική κατηγορία. Η εταιρεία είναι πιο συνεκτική, πιο ασφαλής πιο αποτελεσματική. Το 2018 ολοκληρώνεται στα μεγέθη του 2017 και λίγο καλύτερα, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Εξαιρετική χρονιά για την μεταλλουργία
Για την μεταλλουργία, ο κ. Ευ Μυτιληναίος χαρακτήρισε «εξαιρετική χρονιά το 2018 και αναμένεται ανάλογη συνέχεια και το 2019». Σημείωσε δε ότι συνεχίζονται οι υψηλές τιμές για την «Αλουμίνα» καθώς στο αλουμίνιο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, λόγω και των κυρώσεων των ΗΠΑ. Για το 2019 έχουν ληφθεί χρηματοοικονομικά μέτρα προληπτικού χαρακτήρα για την προστασία περιουσιακών στοιχείων («hedging») για το σύνολο σχεδόν της παραγωγής.
Αναφορικά με τον κλάδο EPC (Μελέτη, Προμήθεια Κατασκευή) ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι «επανέρχεται δυναμικά το 2019» καθώς το έργο στη Λιβύη (αξίας 430 εκ.) ξεκινά τον άλλο μήνα, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο έργο στη Γκάνα (αξίας 363 εκ. Ευρώ).
Η METKA EGN θα απορροφηθεί 100% 
«H METKA EGN αναμένεται να απορροφηθεί 100% από τη MYTILINEOS» είπε ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας πως «πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευάζοντας έργα σε όλο τον πλανήτη».
Για το 2019 προέβλεψε ότι αναμένεται να έχει τζίρο 400 εκ. Διευκρίνισε δε ότι η εταιρία «σταδιακά δεν θα κατασκευάζει μόνο πάρκα αλλά προσανατολίζεται να έχει και δικό της portfolio».
«Συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις στην Power»
Ως προς την «Power» ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα συντελεστούν μεγάλες αλλαγές στην αγορά ενέργειας συνολικά.
«Το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να αναλάβουν πολιτικές προς την απανθρακοποίηση» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε πως «το μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Οπως σημείωσε «ακόμα δεν υπάρχει τεχνολογία για την αποθήκευση ενέργειας» ενώ «το μεταβατικό καύσιμο, νομοτελειακά, είναι το φυσικό αέριο».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.