Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ισχυρίζεται πως ρώσικο πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον Ουκρανικών πολεμικών πλοίων στην Κριμαία.
Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας δήλωσε πως το πλοίο έχει υποστεί ζημιές και ένας ναύτης έχει τραυματιστεί.
Το ρώσικο πλοίο φέρεται να άνοιξε πυρ κοντά στο στενό του Κέρτς, ένα στενό πέρασμα κοντά στην Κριμαία που χωρίζει την Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα του Αζόφ. Αν επιβεβαιωθεί, το περιστατικό έρχεται λίγες μόνο ώρες αφού η Μόσχα τοποθέτησε ένα εμπορευματικό πλοιό ακριβώς κάτω από την γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την χερσόνησο με την ενδοχώρα, ώστε να μπλοκάρει την κίνηση στο στενό, την μόνη δίοδο προς την Θάλασσα του Αζόφ.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν δικαίωμα στην θάλασσα, όμως η Ρωσία, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, ελέγχει στην πραγματικότητα και τις δυο πλευρές του στενού. Το στενό αποτελεί σημαντικό πέρασμα για την Ουκρανία καθώς της δίνει πρόσβεση στην Μαριούπολη. Αρκετά πλοία έχουν συρρεύσει στην περιοχή, αναμένοντας η κρίση να επιλυθεί.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν όταν Ρώσοι συνοριοφύλακες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν δυο μικρά πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυριζόμενοι πως βρίσκονται στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα πλοία, ένα από τα πλοία της Ρωσίας, εμβόλισε ρυμουλκό. Αμέσως μετά το περιστατικό, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για προβοκατόρικες ενέργειες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.