Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Την αποπομπή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου φαίνεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στη συνεδρίαση που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη στο Φανάρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε δύσκολη θέση, καθώς οι σχέσεις του με την ομογένεια αλλά και το Φανάρι έχουν πληγεί έπειτα από το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Άλλωστε αυτός φέρεται να ήταν ένας και από τους λόγους που στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να μη συναντηθεί μαζί του.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να έχει ήδη καλέσει δύο φορές τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του, χωρίς ωστόσο ο 90χρονος ιεράρχης να έχει συμφωνήσει. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος φέρεται να είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, για να συζητήσουν γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Είτε παραιτηθεί είτε αποπεμφθεί ο κ. Δημήτριος θα τοποθετηθεί τοποτηρητής για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εν ευθέτω χρόνω θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.
Για διάδοχός του στον θρόνο της άλλοτε πλούσιας Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μιας από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης για το Φανάρι, φέρεται να  προορίζεται ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Τορόντο φέρεται να έχει λάβει τη «θετική γνώμη» και από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η είδηση αναστάτωσε την ομογένεια στην Αμερική, η οποία επιθυμεί την εκλογή ενός προσώπου σοβαρού, δυναμικού, έμπειρου, με όραμα και σχέδιο να ενώσει τους ομογενείς γύρω από την Εκκλησία, και όχι μια τοποτηρητία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.