«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες των Πρεσπών, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ.
Λίγα λεπτά αργότερα, μετά τις ομιλίες του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπεγράφη η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που θα διέπει, εφόσον επικυρωθεί και από τη γείτονα χώρα, τις σχέσεις των δύο χωρών.
Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα. 
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ.
Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη. Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο ΓουτιέρεςΡοζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Επισημαίνεται ότι η σημερινή ήταν η τρίτη φορά που πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισκέπτεται τις Πρέσπες.
Τσίπρας: Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία
«Συναντιόμαστε σήμερα στις Πρέσπες και δίνουμε το δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο».
«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Υπουργούς μας Εξωτερικών και τον ΟΗΕ και ιδιαίτερα του κ. Νίμιτς που εδώ και 24 παλεύει για την επίτευξη συμφωνίας».
«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.
Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.
«Έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μην μείνει μετέωρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».
«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» είχε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Ζάεφ: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας»
«Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έβαζε τείχος ανάμεσα στους δύο λαούς», τόνισε στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ. 
«Η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας, μια λύση προς το συμφέρον των δύο λαών», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας ότι «θα είμαστε συνέταιροι και σύμμαχοι. Φτιάχνουμε μια καινούργια πραγματικότητα. Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας με τα γειτονικά κράτη χωρίς ανταγωνισμούς». 
Όπως είπε ο κ. Ζάεφ «μόνο ενωμένοι επιβιώνουμε», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία είπε «με τη σημερινή συμφωνία έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι η ευκαιρία να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε τυο μέλλον». 
Μογκερίνι: H συμφωνία δείχνει ότι όλα επιλύονται με το διάλογο
Λόγο για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο  η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. 
Όπως είπε «Τα καταφέραμε χάρη στο σθένος, το θάρρος και την ελπίδα των δύο πρωθυπουργών. Μας έκαναν περήφανους οι δύο ηγέτες γιατί βρήκαν μια επωφελή λύση και για τις δύο χώρες». 
«Ελλάδα και πΓΔΜ θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα και για άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «επιλύθηκε ένα πρόβλημα δεκαετιών για ξεκινά μια καινούργια ημέρα για τα Βαλκάνια».
Καταλήγοντας η κ. Μογκερίνι κατέληξε «Είναι μια ιστορική στιγμή για όλους. Η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες θα δει σύντομα ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό». 
Νίμιτς: Η συμφωνία είναι επωφελής και δίκαιη και για τις δύο χώρες
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε στρατηγικό όραμα και δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα αλλά και διπλωματικές ικανότητες. Είμαστε ευγνώμωνες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες», είπε ο κ. Νίμιτς.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των χωρών. Είμαι χαρούμενος που εργάστηκα και συνυπέγραψα αυτή τη συμφωνία. Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω όμως ότι η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πως δύο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα. 
«Η συμφωνία είναι επωφελής και δίκαιη και για τις δύο χώρες. Και αυτή η συμφωνία, πάνω στην οποία εργάζομαι 25 χρόνια, είναι το δώρο για τα σημερινά μου γενέθλια», ανέφερε χαρακτηριαστικά. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.