Ακαριαία παρέμβαση προς την διοίκηση του ομίλου εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια» και προς όλες τις αρμόδιες αρχές πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), μετά τη διαπίστωση ότι η υψικάμινος της εταιρείας ρύπαινε το περιβάλλον με ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες μαύρου καπνού, που επεκτεινόταν σε όλο το λεκανοπέδιο! 


Ο βορειοδυτικός άνεμος που έπνεε εκείνη τη στιγμή μετέφερε τον καπνό σε μεγάλες αποστάσεις σε κατοικημένες περιοχές, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών που ήταν αδύνατο προσδιορίσουν την προέλευση του. 

Το γεγονός της έκκλησης πυκνού μαύρου καπνού από την κεντρική καμινάδα των «Ελληνικών Πετρελαίων»,  αντελήφθησαν πρώτες οι περιπολίες πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω, οι οποίες κινητοποιήθηκαν νομίζοντας αρχικά ότι επρόκειτο για δασική πυρκαγιά. 

Όταν, όμως, διαπιστώθηκε περί τίνος πρόκειται, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης απέστειλε αμέσως σχετική επιστολή προς την διοίκηση της εταιρίας, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να τερματιστεί το φαινόμενο, αλλά και εξηγήσεις για τα αίτια που το προκάλεσαν. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 
«Κύριοι,  
Σήμερα, Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 και από ώρα 14.00 περίπου, η κεντρική καμινάδα των εγκαταστάσεων σας στον Ασπρόπυργο έκλυε πυκνό μαύρο καπνό, ο οποίος λόγω του πνέοντος βορειοδυτικού ανέμου μεταφερόταν στο Λεκανοπέδιο και ειδικότερα στη δυτική περιοχή του, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών.  

Ο καπνός προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες τόσο για την ύπαρξη πιθανής δασικής πυρκαγιάς, όσο και για τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους, από την εισπνοή των σωματιδίων. 

Κύριοι, ως πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των 19 Δήμων του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 1.500.000 πολίτες, παρακαλούμε στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σας, να μας εξηγήσετε γραπτά για ποιο λόγο συνέβη το γεγονός αυτό, αν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών όπου δεν υπάρχει ορατότητα, καθώς και τα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να λάβετε προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. 

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ  
Γρηγόρης Γουρδομιχάλης»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.