Πυρετός προετοιμασιών για το συνέδριο του κόμματος επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, καθώς το τακτικό, εκλογικό γαλάζιο συνέδριο που θα λάβει χώρα από τις 14 ως τις 16 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo πλησίον του αεροδρομίου θα είναι το τελευταίο μεγάλο ραντεβού του κομματικού οργανισμού πριν τις εκλογές του 2019. 
Ο «εκλογικός συναγερμός» δεν είναι μια άγνωστη κατάσταση για τη ΝΔ. Άλλωστε, τέτοια εποχή πέρυσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου θέσεων της ΝΔ κήρυττε το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Και μπορεί εκλογές να μην έγιναν μέσα στο 2018, αλλά ο οργανισμός της ΝΔ δουλεύει με εκλογική στόχευση. Το δεύτερο εκλογικό συνέδριο επί ημερών Μητσοτάκη, συνεπώς, μετά το «επανιδρυτικό» συνέδριο του 2016, θα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ορόσημο, λίγες μέρες πριν την είσοδο του 2019 και με δεδομένο ότι ατύπως ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Οι προετοιμασίες είναι πολλές και πυκνές. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες εδώ και μερικές μέρες, ενώ βασικό αντικείμενο του συνεδρίου θα είναι η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, όσα νυν μέλη της Πολιτικής Επιτροπής επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για το ανώτερο κομματικό όργανο, σε συντονισμό με την ηγετική ομάδα της ΝΔ. Και όλα αυτά ενώ η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προχωρά: μπορεί, για παράδειγμα, να μην ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα 30 γυναικών που θα στελεχώσουν τα εθνικά ψηφοδέλτια, με το σκεπτικό ότι ακόμα είναι άδηλος ο χρόνος των εκλογών, αλλά οι προετοιμασίες είναι σε τελικό στάδιο. 
Πέραν της εκλογής της Πολιτικής Επιτροπής, επίσης, αντικείμενο του συνεδρίου θα είναι και οι επιμέρους αλλαγές στο Καταστατικό. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, το καταστατικό του κόμματος είχε αλλάξει, ουσιαστικά, εκ βάθρων, όταν και καθιερώθηκε ο σταθερός συνεδριακός κύκλος. Και, όπως διαμηνύουν στελέχη της ΝΔ, και αυτή τη φορά η διαβούλευση που έγινε ηλεκτρονικά πήγε εξαιρετικά καλά, μιας και στο γραφείο του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη έφτασαν περί τις 900 προτάσεις για αλλαγές και προσθήκες. Πάντως, ριζικές αλλαγές στον «καταστατικό χάρτη» του κόμματος δεν πρέπει να αναμένονται. Τέλος, αναμένεται να υιοθετηθεί ένα κείμενο-εισήγηση του συνεδρίου, στο οποίο θα συνοψίζονται οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος. 
Ακόμα, παράλληλα με την κυρίως συνεδριακή δράση, το Σάββατο και την Κυριακή θα λάβουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως άλλωστε έγινε και στα δύο προηγούμενα συνέδρια επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα αφορούν:
-τα νέα επαγγέλματα που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση,
-τις νέες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι νέοι της χώρας μας, 
-τη σύνδεση -επιτέλους- των πανεπιστημίων με την σύγχρονη αγορά εργασίας 
Συγχρόνως όμως θα υπάρξουν και θεματικές για θέματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, όπως οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας τους και ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών. Ειδική εκδήλωση θα γίνει επίσης για τα θέματα του οικουμενικού ελληνισμού, με έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και δύο σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις -που θα γίνουν και ενόψει των πολλαπλών εκλογών που έρχονται- για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις νέες μορφές επικοινωνίας στην πολιτική. 
Σημειωτέον, το παρών στο γαλάζιο συνέδριο θα δώσει και ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με τη στήριξη του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ ήρθε στην Αθήνα και τον Νοέμβριο για το συνεδριο της νεολαίας του ΕΛΚ, ενώ, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, θα έρθει εκ νέου και τον Φεβρουάριο, σε ειδική εκδήλωση του ΕΛΚ που θα γίνει σε αθηναϊκό έδαφος.