Αποτέλεσμα εικόνας για λιμανι πειραια
«Μπλοκαρισμένη» παραμένει με απόφαση του ΣτΕ η επένδυση για την επέκταση του επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ, μετά από προσφυγές των εταιριών «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε., οι οποίες προσέφυγαν κατά του ΟΛΠ και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ.
Πριν από λίγους μήνες το ανώτατο δικαστήριο με απόφαση του Δ τμήματος ανέστειλε προσωρινά την επέκταση του έργου, καθώς είχε τεθεί υπό διερεύνηση το νομικό θέμα  κατά πόσο  ο ΟΛΠ, όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς, πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 2014/25/ΕΕ) ή όχι. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ ιδρύθηκε το 1930 (νόμος 4748/1930)  και το 2002 συνήφθη σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού  δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιρίων, εγκαταστάσεων κ.λπ. του εν λόγω Οργανισμού.
Η παραχώρηση αυτή έγινε ως αναγκαίο στοιχείο για την εκπλήρωση του σκοπού του ΟΛΠ ο οποίος είναι δημοσίου συμφέροντος. Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε με μια  χρονική απόσταση  με το νόμο 3654/2008 και τον  Απρίλιο του 2016 παραχωρήθηκε με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΛΠ (κύρωση με νόμο 4404/2016) στην εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited.
Σύμφωνα με τους δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η σύμβαση που συνήφθη μεταξύ  ελληνικού δημοσίου και Cosco, λόγω του ότι η ακτογραμμή του λιμανιού αγγίζει τα 24 χιλιόμετρα παρουσιάζει διασυνοριακό ενδιαφέρον, ενώ εκ νέου το Δ τμήμα ανέστειλε προσωρινά την επέκταση του έργου, θέτοντας με δύο αποφάσεις νομικούς προβληματισμούς για την σύμβαση παραχώρησης στην Coscο.
Και αυτο γιατί στο σκεπτικό τους επισημαίνουν ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος που κατέληξε στην υπογραφή της σύμβασης τον Απρίλιο του 2016 δεν είχε επαρκή δημοσιότητα, αλλά και ότι η επίμαχη σύμβαση συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος  και των όρων της σύμβασης ( του 2002 ) για την παραχώρηση  των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ΄ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου  των δικαιωμάτων, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

Το «πάγωμα» του έργου θα συνεχιστεί μέχρι την έκδοση των οριστικών αποφάσεων επί των κύριων προσφυγών των εταιρειών.  

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.