ΠΕΔ-ΚΜ: «Βελτιώστε τον «Κλεισθένη-1» για να γίνουν οι εκλογές»
Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση απέστειλε  ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με την οποία ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουν άμεσα  βελτιώσεις και συμπληρώσεις των εκλογικών διατάξεων του Ν. 4555/2018 («Κλεισθένης-1»), βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (26 Μαΐου / 2 Ιουνίου 2019).
Επισημαίνει ότι παρότι ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες βελτιώσεις στο κείμενο του Ν. 4555/2018 μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κ. Κυρίζογλου εκφράζει την ανησυχία του ότι η παρατεινόμενη αυτή εκκρεμότητα δυσχεραίνει, όπως είναι φυσικό, την προετοιμασία και συγκρότηση συνδυασμών και υποψηφίων και επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς το τελικό και οριστικό περιεχόμενο των υπό βελτίωση – συμπλήρωση κρίσιμων διατάξεων του Ν. 4555/2018,
Γι αυτό απευθύνει θερμή παράκληση στον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση να καταβληθεί κάθε  υπουργό δυνατή προσπάθεια ώστε οι όποιες βελτιώσεις – συμπληρώσεις – τροποποιήσεις να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και να αποκρυσταλλωθεί έτσι το πλαίσιο ανάδειξης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.  «Στην κατεύθυνση αυτή παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα, που έχουμε διατυπώσει με τα ως άνω σχετικά έγγραφά μας, αντίγραφα των οποίων επανυποβάλλουμε.
»Πέραν τούτων, και διερμηνεύοντας τις εύλογες ανησυχίες του αυτοδιοικητικού κόσμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως οι 4πλές εκλογές (ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) της 26ης Μαΐου 2019 επιβάλλουν την συγκρότηση μικρότερων σε δυναμικότητα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και συνεπώς πολύ περισσότερων σε πλήθος εκλογικών τμημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την έγκαιρη εξεύρεση και προετοιμασία κατάλληλων χώρων (επί πλέον των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων), τον ορισμό ανάλογου (μεγαλύτερου) αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων και μελών εφορευτικών επιτροπών, κ.λπ., αλλά και ως προς την αντίστοιχη ευρύτερη προετοιμασία των Δήμων, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, επωμίζονται ένα σημαντικό μέρος της όλης εκλογικής διαδικασίας και προς τους οποίους θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε οι 4πλες εκλογές να διεξαχθούν εύρυθμα, χωρίς ταλαιπωρία τόσο των πολιτών-ψηφοφόρων όσο και των αρμοδίων κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών και υπηρεσιών» επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.
Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, στις ΠΕΔ της χώρας και  στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Κύριε Υπουργέ,
έχει ήδη παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα από την διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Αθήνα, 3-5 Δεκ. 2018), στην διάρκεια των εργασιών του οποίουπροαναγγείλατε βελτιώσεις και συμπληρώσεις των εκλογικών διατάξεων του Ν. 4555/2018 («Κλεισθένης-1»), βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (26 Μαΐου / 2 Ιουνίου 2019), χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του Ν. 4555/2018 οι εξαγγελθείσες αλλαγές και τροποποιήσεις. Η παρατεινόμενη αυτή εκκρεμότητα δυσχεραίνει, όπως είναι φυσικό, την προετοιμασία και συγκρότηση συνδυασμών και υποψηφίων και επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς το τελικό και οριστικό περιεχόμενο των υπό βελτίωση – συμπλήρωση κρίσιμων διατάξεων του Ν. 4555/2018,
γι αυτό και παρακαλούμε θερμότατα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι όποιες βελτιώσεις – συμπληρώσεις – τροποποιήσεις να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και να αποκρυσταλλωθεί έτσι το πλαίσιο ανάδειξης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Στην κατεύθυνση αυτή παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα, που έχουμε διατυπώσει με τα ως άνω σχετικά έγγραφά μας, αντίγραφα των οποίων επανυποβάλλουμε.
Πέραν τούτων, και διερμηνεύοντας τις εύλογες ανησυχίες του αυτοδιοικητικού κόσμου, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως οι 4πλές εκλογές (ευρωπαϊκές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) της 26ης Μαΐου 2019 επιβάλλουν την συγκρότηση μικρότερων σε δυναμικότητα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και συνεπώς πολύ περισσότερων σε πλήθος εκλογικών τμημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την έγκαιρη εξεύρεση και προετοιμασία κατάλληλων χώρων (επί πλέον των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων), τον ορισμό ανάλογου (μεγαλύτερου) αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων και μελών εφορευτικών επιτροπών, κ.λπ., αλλά και ως προς την αντίστοιχη ευρύτερη προετοιμασία των Δήμων, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, επωμίζονται ένα σημαντικό μέρος της όλης εκλογικής διαδικασίας και προς τους οποίους θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε οι 4πλες εκλογές να διεξαχθούν εύρυθμα, χωρίς ταλαιπωρία τόσο των πολιτών-ψηφοφόρων όσο και των αρμοδίων κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών και υπηρεσιών».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.