Με αυστηρότερες κυρώσεις απαντά η κυβέρνηση στα «Κίτρινα Γιλέκα»/Φωτογραφία: AP- Laurent Cipriani

Σκληρότερη στάση υιοθετεί η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», με νόμο που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά των διαδηλώσεων που γίνονται δίχως να έχουν ενημερωθεί οι αρχές.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προανήγγειλε τον νέο νόμο έπειτα από τα επεισόδια του Σαββάτου, στο περιθώριο κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», κατά τα οποία πυρπολήθηκαν μοτοσικλέτες και οδοφράγματα στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν του Παρισιού. «Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τιμωρήσει εκείνους που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις, εκείνους που πάνε στις διαδηλώσεις φορώντας κουκούλες», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τον νόμο επί της υπάρχουσας νομοθεσίας εναντίον των χούλιγκαν, που προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισόδου προσώπων στα γήπεδα. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο Φιλίπ.
Ακόμη, προειδοποίησε ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις ζημιές όσοι προκάλεσαν επεισόδια και καταστροφές στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις, στις οποίες λεηλατήθηκαν καταστήματα και τράπεζες.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.