Ο Γιάννης Στουρνάρας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεαζόμενες σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και λόγω της ανησυχίας της επενδυτικής κοινότητας για την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, εξήγησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, σημείωσε, παρά την άνοδο της αβεβαιότητας που προέρχονται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, ενώ ανέφερε την πρόβλεψη της ΤτΕ για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2,1% το 2018, 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκτροχιασμού προέρχεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικούς δύο νόμους για το ασφαλιστικό σύστημα του 2012, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τις σημαντικές προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ομαλή δημοσιονομική πορεία, η ταχεία αποκλιμάκωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

«Μόνο έτσι θα είναι δυνατόν να μειωθεί η αβεβαιότητα, να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διατηρήσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και θα σηματοδοτηθεί η οριστική έξοδος από τη μακρόχρονη κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα», υπογράμμισε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.