Αποτέλεσμα εικόνας για πρωτη κατοικια
Από το μικροσκόπιο των Ευρωπαίων θα περάσει η χθεσινή απόπειρα κυβέρνησης- τραπεζών να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας κι όπως φαίνεται θα υπάρξει λίγη ακόμα αγωνία στο πολύμηνο σήριαλ, καθώς δύο βασικές επιφυλάξεις/ενστάσεις δεν έχουν απαντηθεί ακόμα από την κυβέρνηση. 
Κατ’ αρχάς, για να φτάσουμε στην ανακοίνωση περί συμφωνίας, χρειάστηκε η κυβέρνηση να κάνει ένα σημαντικό συμβιβασμό, που δεν καλύπτει μόνο τις τράπεζες αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους: τη μικρή χρονική διάρκεια του νέου πλαισίου. Το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη θα έχει διάρκεια ζωής 1 έτους, καθώς βασική θέση τραπεζών- Ευρωπαίων ήταν ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται ένα καθεστώς προστασίας, που όμοιο του δεν συναντάται πουθενά στην Ευρωζώνη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό το νέο πλαίσιο θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα κι ότι στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητώς πως επίκειται αμέσως μετά η λειτουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας για τα φυσικά πρόσωπα. 
Ωστόσο, η δεύτερη βασική θέση τραπεζών/Ευρωπαίων δεν προχώρησε κι όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, “«το θέμα θα απαντηθεί από τον Πρωθυπουργό». Ποιο είναι αυτό το θέμα; Η αλλαγή του πλαισίου δικαστικής προστασίας, δηλαδή των υπολοίπων διατάξεων του νόμου Κατσέλη, που θα παραμείνουν ενεργές μετά από τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς οι τράπεζες και οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θεωρούν ότι υπάρχουν “γκρίζες” ζώνες, που ευνοούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, ωστόσο, ότι αυτές οι θέσεις διατυπώθηκαν μόλις χθες κι ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να απαντηθούν άμεσα. 
Η πρώτη ένσταση των τραπεζών είναι ότι δεν μπορεί κάποιος που φτάνει στο παρά 1’ του πλειστηριασμού, να τον ανακόπτει υποβάλλοντας μια απλή αίτηση προστασίας σε Ειρηνοδικείο. Το επιχείρημα είναι ότι οι «μπαταχτσήδες· θα απορρίπτουν τις ρυθμίσεις μέσω της νέας εξωδικαστικής πλατφόρμας, γνωρίζοντας ότι θα μπορούν να καλυφθούν από τη δικαστική «ομπρέλα» χωρίς πρόβλημα. Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με τη δυνατότητα, που δίνει το ισχύον πλαίσιο, στο δανειολήπτη να αμφισβητεί την πρώτη τιμή προσφοράς για το επίμαχο ακίνητο, χωρίς να υποχρεούται να επικαλεστεί εκτίμηση εμπειρογνώμονα, επιτυγχάνοντας τελικά τη δικαστική προστασία. 
Όσον αφορά στην κόντρα για τις περίπου 155.000 εκκρεμείς αιτήσεις στο νόμο Κατσέληη κυβέρνηση δεν φαίνεται μεν διατεθειμένη να τις μεταφέρει στη νέα πλατφόρμα, προκειμένου να αξιολογηθούν επί τόπου για το αν πληρούν τα παλιά κριτήρια προστασίας, αλλά συστήνει στιςτράπεζες να κάνουν μόνες τους τη... βρώμικη δουλειά, αξιοποιώντας το ψηφισμένο «εργαλείο» της άρσης του τραπεζικού απορρήτου όσων αιτούνται προστασίας. 
Κέρδος αναμφίβολα για την κυβέρνηση είναι ότι τα εισοδηματικά όρια προσαρμόστηκαν στα επίπεδα του νόμου Κατσέλη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές. Έτσι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το πλαίσιο συμφωνίας προέβλεπε όρια από 12.500 ευρώ (για άγαμο) ως 36.000 ευρώ, η χθεσινή συνάντηση επισφραγίστηκε με όρια τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή από 13.906 ευρώ (για τον άγαμο) ως 40.800 ευρώ. 
Από την άλλη μεριά, ξεκαθαρίστηκε ότι οι 130.000 ευρώ υπολοίπου δανείου δεν θα αφορούν σε «καθαρό» δάνειο, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση, αλλά στο συνολικό ποσό μαζί με τους τόκους. Αναφορικά με το όριο της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, αυτή παραμένει στις 250.000 ευρώ, αν και αναμένεται η θέση των Ευρωπαίων, που θεωρούν ιδιαιτέρως υψηλό αυτό το επίπεδο. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.