Παιδεραστής εκπαιδευτικός υποστηρίζει ότι τον κάλυπτε ένα μοναστικό τάγμα (Bίντεο: El Pais)

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ισπανία, η ομολογία ενός παιδεραστή εκπαιδευτικού, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον κάλυπτε ένα μοναστικό τάγμα, σε σχολείο του οποίου εργαζόταν επί χρόνια.
Πρόκειται για πρώην καθηγητή που δίδασκε σε καθολικό σχολείο, ο οποίος παραδέχτηκε σήμερα τις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων για τις οποίες δικάζεται στη Βαρκελώνη, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι το καθολικό τάγμα των Αδελφών Μαριανών απέκρυψε μια άλλη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί ο ίδιος, το 1986.
Ο Χοακίν Μπενίτεθ, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου που ξέσπασε το 2016 στα σχολεία αυτού του τάγματος, διαβεβαιώνει ότι «δεν φοβόταν» όταν κακοποιούσε τους μαθητές επειδή αισθανόταν ότι «τον προστάτευαν οι Μαριανοί».
Το 1986, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην εκπαιδευτικού, ένας γονιός τον κατήγγειλε στην διεύθυνση του σχολείου όπου εργαζόταν, στη Βαρκελώνη. Ο διευθυντής του ιδρύματος υποσχέθηκε τότε στον γονιό αυτόν ότι θα λάμβανε «αυστηρά μέτρα».
«Ήμουν σίγουρος ότι θα με καλούσαν για να με απολύσουν αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Πέρασε το καλοκαίρι, επέστρεψα στο σχολείο και μου είπαν να μην το ξανακάνω», είπε ο Μπενίτεθ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 22 ετών.
Συνολικά είχαν κατατεθεί σε βάρος του 17 μηνύσεις αλλά μόνο οι τέσσερις εκδικάζονται επειδή τα παλαιότερα αδικήματα παραγράφηκαν. Στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι είχε ανάρμοστες σεξουαλικές επαφές με δύο μαθητές.
Οι Αδελφοί Μαριανοί, που κατηγορούνται και από άλλα θύματα ότι συγκάλυψαν την υπόθεση, αρνούνται κάθε εμπλοκή τους. Ένας εκπρόσωπος είπε όμως την Δευτέρα ότι γνώριζαν από το 2011 τις κατηγορίες σε βάρος του Μπενίτεθ, ο οποίος τότε είχε παραδεχτεί τα γεγονότα και παραιτήθηκε αυτοβούλως από το σχολείο. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν είχαν ενημερώσει τις εκπαιδευτικές αρχές, ενώ ένας αστυνομικός στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι το τάγμα δεν συνεργαζόταν με τους ανακριτές.
Σε περίπτωση καταδίκης του Μπενίτεθ, το τάγμα θα πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα. Σε μια ανακοίνωσή του τόνισε ότι «κανείς διευθυντής, ούτε άλλος υπεύθυνος του κολεγίου ή του ινστιτούτου δεν είχε λάβει κάποια καταγγελία» για τον καθηγητή το 1986.
Η δίκη, μια από τις πρώτες στην Ισπανία για υπόθεση που αφορά σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.