ΠΕΔ-ΚΜ: Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Γ. Καμίνης παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Γ. Καμίνης: «Η διάσπαση των Δήμων είναι ξεκάθαρα επιστροφή στο παρελθόν – Αυτά ισχύουν σε χώρες όπου η Δημοκρατία ισχύει τυπικά».

Τα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και των σχετικών άρθρων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συζήτησε με τα μέλη του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ)  ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι  η Βουλή στις 14 Φεβρουαρίου διεξήγαγε την πρώτη ψηφοφορία για τις Συνταγματικές διατάξεις που προτείνεται να αναθεωρηθούν, ενώ επίκειται σε λίγο, όπως είπε, η δεύτερη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα.
«Εμείς εδώ έχουμε πάρα πολλές διατάξεις που μας ενδιαφέρει να αναθεωρηθούν όπως οι διατάξεις των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να έχουμε μια ενιαία φωνή» τόνισε ο ίδιος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν συγκέντρωσε 151 ψήφους και δεν εντάχθηκε στις αναθεωρητέες διατάξεις η διάταξη του άρθρου 101 παρ. 2 που λέει ότι οι περιφερειακές δομές του κράτους (οι αποκεντρωμένες διοικήσεις κλπ) έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα στα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. «Αυτό καθιστά τα περιφερειακά όργανα του κράτους να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα και αυτό εμποδίζει τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που αυτή τη στιγμή ασκεί το κράτος σε εμάς» επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Επιστροφή στον παρελθόν η διάσπαση των Δήμων
Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση για τη διάσπαση πέντε Δήμων, ο κ. Καμίνης τη χαρακτήρισε «επιστροφή στον παρελθόν» προσθέτοντας πως αυτό συνιστά πλήρη υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.
Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, σήμερα στη Βουλή, για την κατάτμηση των Δήμων, στο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ευχήθηκε το θέμα αυτό να μην  προσχωρήσει, ενώ είπε πως «δεν γίνεται να διεξάγονται εκλογές σε δυο μήνες και βασικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας, όπως είναι λόγω χάρη ποιοι δήμοι θα υπάρχουν, εκλογικά συστήματα και αλλά να είναι στον αέρα. Αυτά θυμίζουν χώρες όπου η δημοκρατία ισχύει μόνο τυπικά. Προσβάλλουν την δημοκρατία και τους πολίτες».
Συνταγματικά προσβλητική η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων
Για τα αποθεματικά των δήμων της χώρας και την μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), που παρατάθηκε για τον ερχόμενο Ιούλιο, είπε, μεταξύ άλλων, πως κερδήθηκε μια μάχη, καθώς η κυβέρνηση το ανέβαλε, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση να μην χρειαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να το ξαναβρεί μπροστά της στο μέλλον. «Το να έρχεται η κεντρική διοίκηση και αν βάζει χέρι στα διαθέσιμα των Δήμων που ούτως ή άλλως, με κόπο τα έχουμε εξοικονομήσει και με αίμα για να κρατήσουμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, είναι άδικο. Το να βάλει η κυβέρνηση έτσι απλά, χέρι στα χρήματα αυτά, είναι Συνταγματικά προβληματικό γιατί προσβάλει την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του, το ο Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ χάρισε στον κ. Καμίνη μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα βιβλίο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον».

Από την Αυτοδιοίκηση στην Ευρωβουλή

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κλήθηκε να απαντήσει και για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή με το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ). Τόνισε πως βαδίζει από το δρόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δρόμο για την ευρωβουλή και αυτό, όπως είπε, είναι μεγάλη εκλογική διαδικασία για τη χώρα. «Εγώ και οι συνυποψήφιοι μου πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο των Ελλήνων, και να τους πείσουμε ότι επάξια θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της, Το βασικό μας συμφέρον είναι μια Ευρώπη δυνατή ενωμένη, μια Ευρώπη που τα σύνορα της θα είναι και τα ελληνικά σύνορα, μια Ευρώπη υπέρ της κοινής άμυνας και της ασφάλειας» τόνισε ο κ. Καμίνης.
Δήλωσε ακόμη πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα πρέπει να παλέψουν και για την κοινωνική Ευρώπη και τις κοινωνικές προκλήσεις, ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται μια Ευρώπη που πρέπει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Οι αλλαγές είναι κοσμογονικές και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε αυτόν τον κόσμο δεσπόζουν δυνάμεις όπως η ΗΠΑ η Ρωσία, η Κίνα και οι αναδυόμενες οικονομίες της Ινδίας, ακόμη και της Γερμανίας και ως εκ τούτου η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και να διατηρηθεί, καθώς είναι η μεγαλύτερη αγορά» επισήμανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.