Τελεσίγραφο στη Μέι ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι/ Φωτογραφία: AP- Alastair Grant

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν τελεσίγραφο στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Απριλίου το αν θέλει παράταση του Brexit έως το 2020, ή να ρισκάρει το «διαζύγιο» σε τρεις μήνες χωρίς συμφωνία.
Στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να δώσουν στη Βρετανίδα πρωθυπουργό προθεσμία τριών εβδομάδων, προκειμένου να αποφασίσει αν θέλει να «στοιχηματίσει» ότι θα περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο μέχρι τον Ιούλιο,  σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Αν η Μέι αποφασίσει ότι μπορεί να το κάνει αυτό, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΕ θα απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω παράταση του Brexit, σε περίπτωση που η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποτύχει να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής. Αυτό ενέχει το ρίσκο ενός Brexit χωρίς συμφωνία τον Ιούλιο. Σε περίπτωση που η Μέι αποφασίσει ότι δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία ως τον Ιούλιο, τότε η ΕΕ πιθανότατα θα δώσει παράταση έως την επόμενη χρονιά, κάτι που θα έχει «τοξικές» πολιτικές συνέπειες στη Βρετανία, σχολιάζει το Bloomberg.
Η προθεσμία ως τα μέσα Απριλίου προκύπτει από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Αν η Βρετανία δεν μετάσχει σε αυτές και δεν εγκρίνει τη συμφωνία, θα φύγει από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Οι έδρες της Βρετανίας στην ευρωβουλή έχουν μοιραστεί σε άλλες χώρες και τα μέλη της ΕΕ θέλουν να ξέρουν τα δεδομένα με τα οποία θα κάνουν ευρωεκλογές.
Τα σενάρια αυτά γίνονται έπειτα από το νέο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε στη χώρα της η Μέι, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν μπορεί να φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit για τρίτη φορά, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτή. Ομως, στις Βρυξέλλες ακόμη προσπαθούν να τη βοηθήσουν να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου.
Οπως η Μέι, έτσι και αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η προοπτική μιας μακράς παράτασης θα τρομάξει τους πολιτικούς που είναι υπέρ του Brexit και θα τους κάνει να στηρίξουν τη συμφωνία. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την παράταση ως κάτι με δυσάρεστες συνέπειες, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επιμείνουν ότι δεν θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, ακόμη κι αν το Brexit αναβληθεί για πολλούς μήνες, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι προϋποθέσεις για μακρά παράταση
Βέβαια, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ηγέτες θα δώσουν «πράσινο φως» για μακρά παράταση του Brexit μόνο αν η Μέι παρουσιάσει με σαφήνεια το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. Αυτό, μπορεί να είναι με τη μορφή χρονοδιαγράμματος για νέο δημοψήφισμα ή εκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Αυτό αντικατοπτρίζει και το κλίμα μεταξύ των ηγετών ότι μια μακρά παράταση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου η Βρετανία να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην ΕΕ, επισήμανε ο αξιωματούχος.
Από την άλλη, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, θα θεωρήσει ότι με τη συμφωνία για παράταση θα έχει γίνει σημαντική αλλαγή στη συμφωνία, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια τρίτη ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες είναι έτοιμοι να συνδέσουν την παράταση με μια πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Αν η συμφωνία εγκριθεί, η ΕΕ θα δώσει μια «τεχνική» παράταση του Brexit για 2-3 μήνες. Αν η συμφωνία καταψηφιστεί για τρίτη φορά, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη παράταση και η Μέι θα δεχθεί πίεση για νέες ιδέες.
Πάντως, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, εξαντλείται η υπομονή απέναντι στη Βρετανία. Τα μέλη της ΕΕ δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά πολλοί θέλουν να σταματήσουν να σπαταλιέται χρόνος και χρήμα για μια χώρα που θα αποχωρήσει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.