Αποτέλεσμα εικόνας για Κλάους Ρέγκλινγκ
Σχετικά σύντομη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού, καθώς προέκυψε νέα κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές. Παρόλα αυτά, εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες για τις παροχές του τελευταίου διμήνου από την απελθούσα κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τα συμπεράσματα της τρίτης έκθεσης εποπτείας της Κομισιόν. Ουσιαστικά, το Eurogroup έστειλε στην Αθήνα το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξέκοψε τη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η απάντηση Ρέγκλινγκ για το πρωτογενές πλεόνασμα

Μοσκοβισί, Σεντένο και Ρέγκλινγκ κλήθηκαν να απαντήσουν και για τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο ο Ρέγκλινγκ απάντησε στο θέμα όμως, μιλώντας μετά το Eurogroup.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος από την αρχή. Είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015. Δεν είναι που εφευρέθηκε από τη διαδικασία εποπτείας. Είναι προαπαιτούμενο για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Είναι δύσκολο να δω πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα χρέους χωρίς αυτό», είπε Ρέγκλινγκ ESM και τόνισε αρκετές φορές ότι ESM είναι ο μεγαλύτερος και πιο μακροπρόθεσμος πιστωτής της Ελλάδας, για αυτό- ξεκαθάρισε- πάντα θα αναζητά προσεκτικά τις επιπτώσεις των όποιων μέτρων στο ΑΕΠ και στο Χρέος.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του ESM, επιβεβαιώνουν πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης για το θέμα των πλεονασμάτων, οι οποίες εν πολλοίς θα κριθούν στην αποφασιστικότητα και πειστικότητα των πρώτων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων, που θα ληφθούν.
«Παράθυρο» για το αφορολόγητο

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για τη μείωση του αφορολόγητου, κάτι που άφησε ανοιχτό.

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι γνωρίζει πως η μεταρρύθμιση της φορολογίας είναι στους στόχους της νέας κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αυτά θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι επί της ουσίας άνοιξε «παράθυρο» για ένα μείγμα φοροελαφρύνσεων, αρκεί να έχουν το αναπτυξιακό πρόσημο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα, καλεσμένος στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι. «Είναι μια καλή ευκαιρία για τις πρώτες επαφές με τη νέα κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Ανησυχία για τις παροχές του τελευταίου διμήνου

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έκρυψε την ανησυχία του Eurogroup για τις παροχές της απελθούσης κυβέρνησης τους τελευταίους δύο μήνες.

«Ανυπομονούμε να δουλέψουμε με τη νέα κυβέρνηση», είπε αρχικά, ενώ αναφερόμενος στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν, είπε «Αναφέρει τις ανησυχίες που έχουν προκύψει πρόσφατα. Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 χρόνια. Αλλά ανησυχούμε για κάποιες αποφάσεις τους τελευταίους δύο μήνες. Κάποιες από αυτές δεν είναι καλές για την ανάπτυξη, είναι πισωγύρισμα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ τα ληξιπρόθεσμα είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Ολα αυτά δεν είναι καλά για την ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε ο επικεφαλής του ESM.
Πρόεδρος Eurogroup: Κρατήστε τις δεσμεύσεις

«Πρέπει να κρατάμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις αξιοπιστία», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όταν κλήθηκε να στείλει ένα μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να κρατήσεις τις δεσμεύσεις. Δεν θα πει η Κομισιόν ή το Eurogroup πώς θα γίνει αυτό. Αλλά οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν τις αθετήσεις, αυτό φέρνει έλλειψη εμπιστοσύνης και επενδύσεων. Η συμβουλή λοιπόν είναι “κρατήστε τις δεσμεύσεις”», συμπλήρωσε ο Πορτογάλος.

«Συγχαρητήρια, καλώς ήρθατε, καλή τύχη», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πιερ Μοσκοβισί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η σωστή διαδικασία για να δημιουργηθούν όλες οι θέσεις εργασίες που περιμένουν οι Ελληνες. «Είναι φυσικό οι νέες κυβερνήσεις να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
Το «καλωσόρισμα» του Σταϊκούρα

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ακόμη ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

«Καλωσορίζω ιδιαίτερα τον νέο υπουργό Οικονομικών που τον ξέρω καλά και ανυπομονώ να συνεργαστούμε», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών. «Ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι γνωστή προσωπικότητα, έχω δουλέψει μαζί του σε προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς αποχαιρέτισαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, για τον οποίο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γράφτηκε και λέχθηκε ότι έβαλε «πλάτη». Αφού, λοιπόν, έπλεξε το εγκώμιο του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη για την αποτελεσματικότητα κι αποφασιστικότητα τους και εξέφρασε την ελπίδα για ανάλογη ποιότητα συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε ότι αν και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη. Κατέληξε δε: ξέρω κόμματα σε άλλες χώρες, που έχασαν με πολύ μικρότερο ποσοστό.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.