Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ

Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ που πέθανε την Πέμπτη ήταν «ένας μεγάλος Γάλλος, ελεύθερος» που ενσάρκωσε «μια συγκεκριμένη αντίληψη της Γαλλίας και του κόσμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ μας άφησε σήμερα. Περισσότερα από 40 χρόνια υπήρξε ένα άτομο οικείο και είτε μοιραζόμαστε ή όχι τις ιδέες του αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που μας έμοιαζε και που μας ένωνε» σημείωσε στο πεντάλεπτο διάγγελμά του ο πρόεδρος Μακρόν για τον Ζακ Σιράκ. «Θα καταλάβει τα υψηλότερα αξιώματα της χώρας μας χωρίς να ξεχάσει ποτέ τις ρίζες του. Ένας ηγέτης που ήξερε να εκπροσωπεί το έθνος σε όλη του την περιπλοκότητα» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Σιράκ ενσαρκώνει μια ιδέα της Γαλλίας, μιας Γαλλίας που έβλεπε στην ενότητα, στην συνοχή και την προστάτευσε ασταμάτητα απέναντι στον διχασμό και το μίσος» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας έμμεση αναφορά στον λόγο του ενάντια στον Ζαν Μαρί Λε Πεν κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002.
Εμανουέλ Μακρόν: Για τον Ζακ Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η Γαλλία

«Για τον πρόεδρο Σιράκ δεν θρηνεί μόνο η δική μας χώρα», δήλωσε ο Μακρόν στην τηλεοπτική του ομιλία, περιγράφοντας τον προκάτοχό του ως τον κήρυκα «μιας Γαλλίας ανεξάρτητης και περήφανης, ικανής να εναντιωθεί σε μια αδικαιολόγητη στρατιωτική επέμβαση όταν αρνήθηκε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ χωρίς την εντολή του ΟΗΕ ή να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία ή να ορθώσει ανάστημα προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στον Λίβανο».

«Ο Ζακ Σιράκ έφερε πάντοτε την αγάπη για την Γαλλία και τους Γάλλους. Θα περάσει στην ιστορία και θα μας λείψει σε όλους» σημείωσε στο κλείσιμο του διαγγέλματος για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Εμανουέλ Μακρόν.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.