Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δοθούν τα αναδρομικά που αφορούν στην περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 σε όσους κόπηκαν, είτε έχουν προσφύγει, είτε όχι.
Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν ως και 5.100 ευρώ.
Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν 12 μήνες.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το συνολικό ποσό για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν προσμετρηθούν τα δώρα πάει στα 3,7 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν όμως σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.
Το 10μηνο των αναδρομικών επιλέγεται ως λύση για όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν κάνει αγωγές για να διεκδικήσουν τις παράνομες μειώσεις μέσω δικαστηρίων και μάλιστα για περισσότερους μήνες είτε δεν έχουν καταθέσει αγωγές.
Στο υπουργείο Εργασίας -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχει ήδη ξεκινήσει η επίσημη κοστολόγηση ενώ αναζητείται η νομική φόρμουλα για να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους για το ελάχιστο διάστημα των 10 μηνών.
Αντίθετα, εκείνο που είπε το ΣτΕ είναι ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων -που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου- είναι συνταγματικός παρότι ενέταξε και τις παράνομες μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις ως 31/12/2014.