Αποτέλεσμα εικόνας για στουρναρας

Λεπτομέρειες του θρίλερ των διαπραγματεύσεων του 2015 έδωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση του βιβλίου «Η μεγάλη μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού.


Ο Γ. Στουρνάρας, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του πολιτικού και οικονομικού θρίλερ των τελευταίων μηνών του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η μεγάλη μπλόφα» των Ε. Βαρβιτσιώτη- Β. Δενδρινού, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έκρυψε το δισταγμό του στο να παραστεί στην εκδήλωση, καθώς- όπως τόνισε- ενεπλάκη προσωπικά στην ιστορία, αποτελώντας, μάλιστα, το δέκτη επιθέσεων από την τότε κυβέρνηση.
Τα «καρφιά» για τον πόλεμο που δέχθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα
«Το βιβλίο τους αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη περίοδο, κατά την οποία τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και εγώ, αφιερώσαμε ατέλειωτες ώρες και κοπιάσαμε πολύ για να μην φύγει το τρένο από τις ράγες. Και αυτό μέσα σε ένα κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, συνεχών κλητεύσεών μου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον μου, και, τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου μας μέσα από μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη των λεπτομερειών για το πώς αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η σύγκρουση με τον τοίχο, όταν η χώρα βρέθηκε να μην μπορεί να καλύψει την πληρωμή δόσης 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ το Μάιο του 2015, λόγω της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, που θα καθιστούσε δύσκολη ακόμα και την πληρωμή συντάξεων- μισθών.
«Σε επικοινωνία μου με τον τότε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα διερευνήθηκε το ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων από τον λογαριασμό διαθεσίμων SDR Holdings του Ελληνικού Δημοσίου στο ΔΝΤ. Από την επικοινωνία αυτή προέκυψε ότι η χρήση των διαθεσίμων του λογαριασμού αυτού για την αποπληρωμή χρεολυσίου ήταν μεν εφικτή, καθώς δεν ήταν αντίθετη με το καταστατικό του Ταμείου, ωστόσο δεν υπήρχε αντίστοιχο διεθνές προηγούμενο. Για τον λόγο αυτό, η ενεργοποίηση της λύσης αυτής απαιτούσε την κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς ΔΝΤ, κάτι που απαιτούσε επαρκή χρονικά περιθώρια. Το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την αποπληρωμή, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, ότι η συνήθης διαδικασία αποπληρωμής ανεστάλη μέχρι νεωτέρας, λόγω μη επαρκούς υπολοίπου στα διαθέσιμα του Δημοσίου. Καθώς ο κίνδυνος αθέτησης της εν λόγω αποπληρωμής, στην ουσία δηλαδή χρεοκοπίας της χώρας, ήταν εμφανής, αποφασίστηκε η υλοποίηση της παραπάνω λύσης. Το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2015, τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και εγώ ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Κατσάμπα και τα στελέχη του ΔΝΤ, εξετάζοντας εναλλακτικές προσεγγίσεις και διαδικασίες. Από τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από το ΔΝΤ, το Υπουργείο αποφάσισε την άντληση SDR 523,7 εκατ. από τον λογαριασμό SDR Holdings στο ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, ήτοι 77 εκατ., καλύφθηκε από τα διαθέσιμα του Δημοσίου», αποκάλυψε ο Διοικητής της ΤτΕ ρίχνοντας φως σε μια από τις κρίσιμες φάσεις του θρίλερ του 2015.

Το τηλεφώνημα Πούτιν στον Ολάντ: Οι Ελληνες ζητούν να τυπώσουν δραχμές
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το απόσπασμα από το βιβλίο των Γάλλων Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, για το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça...», εκδόσεις Stock, 2016), ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο.

Τα καρφιά Στουρνάρα για τον Τόμσεν
Ο Διοικητής της ΤτΕ, που «φωτογράφισε» τον Π. Τόμσεν, "καρφώνοντας" τον ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο της μοιραίας τελευταίας αξιολόγησης του 2ου Μνημονίου, αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος και ο σύζυγος του μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. «Κατά την τότε κυβέρνηση, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 ήταν μία ήττα, μία υποχώρηση από αυτά που πρέσβευε και έπραττε μέχρι τότε. ‘Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο, αυτή η ήττα και αυτή η υποχώρηση να αντισταθμιστούν από κάτι άλλο. Και αυτό το κάτι άλλο ήταν η στοχοποίηση, με τρόπο εξωθεσμικό και φρικτό, που δεν χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου ενός πολιτισμένου κράτους, των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και γενικά προσώπων που δεν ήταν διατεθειμένα να παραβούν το καθήκον τους και να καταλύσουν την ανεξαρτησία των θεσμών που υπηρετούν. Και για να γίνει η πίεση στα πρόσωπα αυτά ακόμα μεγαλύτερη, η στοχοποίηση συμπεριέλαβε και μέλη της οικογένειάς τους, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε πολιτισμένα κράτη», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, παραπέμποντας στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.