Προβολή εικόνας στο Twitter

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με ημερομηνία διεξαγωγής τη 12η Απριλίου του 2019. Η συζήτηση, στην οποία «πρωταγωνίστησαν» ο Ζόραν Ζάεφ και ο επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO Χριστιάν Μικόσκι διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και όπως εξήγησε ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, το πρώτο σκέλος εστιάστηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η πολιτική ηγεσία ανέλυσε το επώδυνο βέτο της Γαλλίας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, το οποίο θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα εργαστούν μαζί για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Σύμφωνα με το πρακτορείο των Σκοπίων MIA, ο Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε από όλους τους αρχηγούς να μοιραστούν το όραμά τους για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Πενταρόφσκι υποστήριξε πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι κομμάτι της Ευρώπης και πως δεν της αξίζει τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αναφέρει το MIA, σημείωσε στη συνέχεια ότι «είναι η τρίτη φορά που η πρότασή μας (σ.σ. για ένταξη στην ΕΕ) απορρίπτεται, έχοντας μάλιστα, αυτή τη φορά, εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις».

Ο Πενταρόφσκι υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπλόκαρε αυτή τη φορά τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά «καθυστέρησε την απόφαση για την ένταξη μέχρι την άνοιξη, οπότε η Κροατία θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πενταρόφσκι: Μονόδρομος η ευρωπαϊκή πορεία
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Στέβο Πενταρφόσκι είπε ότι η ευρωπαϊκή πορεία «είναι η μόνη που μπορεί να ακολουθήσει η Βόρεια Μακεδονία και πως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική στην οποία η χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κοινωνία βασισμένη στην πραγματική δημοκρατία και την ευημερία».

Αναφερόμενος στη στάση των πολιτικών αρχηγών, ο Πενταρόφσκι παρατήρησε πως «όλοι υποστηρίζουν την πρόταση η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν». Αυτή τη φορά, ωστόσο, όπως είπε η διαδικασία θα βασιστεί σε μια νέα βελτιωμένη μεθοδολογία και στρατηγική από την πλευρά των Σκοπίων.

«Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας» τόνισε, σύμφωνα με το MIA, ο Στέβο Πενταρόφσκι, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας λένε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέρα από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.