Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συνέρχεται σήμερα υπό τον Πρόεδρο Πενταρόφσκι κι αναμένεται να καταλήξει σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ημερομηνία των εκλογών αλλά και τη συγκρότηση οικουμενικής – υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν στις αρχές του 2020, ενώ πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια θεωρούν το Μάρτιο ως τον πιθανότερο μήνα διενέργειας των εκλογών, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει προεκλογικό διάστημα 100 ημερών από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών. Πληροφορίες θέλουν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοτσκι, να διεκδικεί την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών που θα αναλάβει και την επίβλεψη των εκλογών, ενώ αύριο θα αποφασιστεί και το εάν θα οριστεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
Ο Ζάεφ πάντως στο χθεσινό του διάγγελμα εμφανίστηκε εξοργισμένος και θυμωμένος απέναντι στην Ευρώπη που δεν πραγματοποίησε τα όσα υποσχέθηκε, την ώρα που ο ίδιος και η κυβέρνηση του εκπλήρωσε όλα όσα συμφώνησε: «Φέραμε αποτελέσματα, προχωρήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις, λύσαμε τις διαφωνίες μας με τα γειτονικά μας κράτη», είπε ο Ζάεφ, υπονοώντας σαφέστατα πως ο ίδιος είχε λάβει υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εφόσον προχωρούσε με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Στην αντεπίθεση το VMRO
Οι εκλογές θα έχουν χαρακτήρα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών και βασικό επιχείρημα από πλευράς VMRO το ότι ο Ζάεφ «έδωσε» το όνομα Μακεδονία για να παραλάβει στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κάτι που τελικά δεν συνέβη ποτέ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοτσκι δήλωσε πως οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για τη γειτονική χώρα, την οποία εξακολουθεί να αποκαλεί "Μακεδονία" χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια. «Είδαμε έναν άνθρωπο φοβισμένο, που συνειδητοποίησε τα λάθη που έχει κάνει. Είδαμε έναν άνθρωπο να υψώνει την φωνή του επειδή είναι ανασφαλής και προσπαθεί να αποφύγει την ήττα που είναι αναπόφευκτη στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραυνώνοντας τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζάεφ πάντως έθεσε χθες το δίλημμα των εκλογών ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ή το εάν θα επιστρέψουν πίσω στο δρόμο της απομόνωσης και του εθνικισμού.
Αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στερεί την ευρωπαϊκή προοπτική σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία προκάλεσε την αντίδραση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ ισχυρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών συμφωνώντας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης αυτή τη στιγμή», σχολίασε με ανακοίνωσή του το State Department. Η αντίδραση των ΗΠΑ θεωρείται αναμενόμενη, καθώς σειρά Αμερικανών αξιωματούχων είχαν επισκεφτεί τη γειτονική χώρα τα προηγούμενα  χρόνια, υπερθεματίζοντας για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
Παρά το γεγονός πως διπλωματικές πηγές σχολίαζαν χθες πως η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένειας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών, καλώντας τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. 
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε χθες (ΣΚΑΙ) ότι η Αθήνα φοβάται περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις στα Τίρανα και όχι στα Σκόπια, «γιατί εκεί είναι ο αδύναμος κρίκος στα Βαλκάνια» 
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών». Σκωπτικά σχολίασε τις εξελίξεις και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο twitter: “Ομολογώ ότι νόμιζα ότι είχα σκεφτεί όλα τα σενάρια ως προς συμφωνία Πρεσπών. Όμως δεν υπολόγισα επαρκώς την κοντόφθαλμη, ανεύθυνη, χωρίς όραμα και στρατηγική, πολιτική "ηγετών" της ΕΕ που δεν έχουν καταλάβει τι περιμένει την Ευρώπη με Brexit, Συρία, Βοσνία, Κόσσοβο, Ανατ. Μεσόγειο.