Βασίλης Καρράς: Ένα βιβλίο … για τη «Στέγη Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος» Παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοφιλούς τραγουδιστή

που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία


Στις προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία της «Στέγης Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος» και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των τοπικών αρχών για την παραχώρηση κτιρίου, αναφέρθηκε ο Βασίλης Καρράς, στην διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Από την αποθέωση της Ανατολής… …στο χειροκρότημα της Δύσης» και υπέρτιτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ – ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, σε κείμενα-επιμέλεια του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Δημαρά.
 
Η παρουσίαση έγινε χθες (Τετάρτη 16 Οκτωβρίου) το βράδυ στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μύλος» (Ανδρέου Γεωργίου 56), παρουσία πλήθους κόσμου που προσήλθε από νωρίς για να ακούσει το δημοφιλή τραγουδιστή να μιλά για το νέο του εγχείρημα. Στο βιβλίο γίνεται αναλυτική καταγραφή της σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής του Βασίλη Καρρά καθώς και άγνωστων πτυχών της δημιουργικής του έκφρασης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι στίχοι όλων των τραγουδιών που έγραψε και ερμήνευσε ο αγαπημένος καλλιτέχνης και φωτογραφικό άλμπουμ από την 40χρονη πορεία του, στο χώρο της μουσικής. Μέρος των εσόδων του βιβλίου θα διατεθεί για την δημιουργία μια δομής στην Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενεί τους καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 «Το βιβλίο δεν γράφτηκε για να δείξουμε ποιοι είμαστε, αλλά  είναι ένα σκαλοπάτι, να πατήσουμε ώστε να γίνει το Σπίτι του Καλλιτέχνη», τόνισε ο Βασίλης Καρράς, «δεν έγινε για να προβάλω τον ευαυτό μου, ούτε την ιστορία μου». Ο ίδιος είπε πως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης (εκ των ομιλητών στην εκδήλωση) και ο Νίκος Δημαράς «χτύπησαν πόρτες προς το Πανόραμα, προς Παύλου Μελά, προς το κέντρο. Έχουν περάσει 3-4 χρόνια και ακόμα περιμένουμε απαντήσεις. Είναι αυτά τα δεδομένα του ελληνικού γραφειοκρατικού συστήματος, δηλαδή «εντάξει, θα το δούμε το θέμα». Και ξαναβγαίνουν οι ίδιοι δήμαρχοι και περιμένουμε από τους ίδιους απαντήσεις, για να τα λέμε όπως είναι, με το όνομα τους, τα πράγματα» δήλωσε ο Βασίλης Καρράς. Αναφερόμενος στον τίτλο του βιβλίου υπογράμμισε ότι «το χειροκρότημα της Δύσης δεν είναι για μένα. Είναι για τους ανθρώπους που δεν έχουν να μείνουν πουθενά, που δεν έχουν να ζήσουν, να τους βάλουμε εκεί και να τους χειροκροτήσουμε…».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς, που έγραψε τα κείμενα του βιβλίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «Έχω γράψει στο παρελθόν χιλιάδες ρεπορτάζ, έχω κλείσει σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες και στα περιοδικά, έχω γράψει και ένα δικό μου βιβλίο, αλλά πρώτη φορά νιώθω ότι έχω γράψει ελάχιστα.Και αυτό όχι γιατί ήθελα να βρω σπουδαία λόγια για να εξυμνήσω τον 


άνθρωπο, να εξυψώσω περαιτέρω τον καλλιτέχνη. Δεν έχει ανάγκη από λόγια και από καλολογικά στοιχεία ο Βασίλης Καρράς.Το θέμα είναι ότι δεν μπορείς να αποδώσεις μέσα από κείμενα αυτό, που νιώθει και ζει ο κόσμος για τον Βασίλη Καρρά, για το τεράστιο έργο, την εκπληκτική πορεία και την απήχηση του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία επί τόσα χρόνια».

«Μέσα από τις δικές του αφηγήσεις προσπάθησα να βρω την πηγή της έμπνευσης. Κυρίαρχο θέμα είναι φυσικά το «άλλο μισό» στη ζωή μας, η γυναίκα, η αγάπη, η ένταση της αγάπης και η εξ αυτής γένεση του ερωτικού πάθους, με όλα τα συνακόλουθα, θετικά και αρνητικά. Στα θετικά οι κορυφώσεις, το πέταγμα, η ευτυχία, η αρμονία αισθημάτων και ψυχής. Στα αρνητικά, οι χωρισμοί, οι προδοσίες, οι απιστίες οι επιστροφές, τα δάκρυα. Ιδού λοιπόν το κλειδί της έμπνευσης: Ο Βασίλης βρήκε τον τρόπο να μετράει τις αυξομειώσεις του πάθους της αγάπης και του έρωτα. Βρήκε αυτό, που θα το λέγαμε «ερωτόμετρο» ή «αγαπόμετρο», αλλά σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς…», περιέγραψε ο Νίκος Δημαράς.

«Αδαμάντινο χαρακτήρα» χαρακτήρισε τον Βασίλη Καρρά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  Παντελής Φιλιππίδης, «που ό,τι έχει πιάσει να κάνει στη ζωή του το έχει κάνει καλά». Δήλωσε πως τον τιμά η φιλία που έχει με τον δημοφιλή τραγουδιστή και εξήρε την προσπάθεια που κάνει για να την δημιουργία της «Στέγης Καλλιτεχνών».
Ο επικοινωνιολόγος Περικλής Πηλείδης που σχεδίασε το εξώφυλλο, επισήμανε πως χωρίς να γνωρίζει προσωπικά τον καλλιτέχνη, πάντα τον εντυπωσίαζε η παρουσία του στο χώρο. «Τον χάζευα και τον θαύμαζα. Έκανα το εξώφυλλο ως μια ευκαιρία για να τον γνωρίσω. Κάθε φράση που βγαίνει από το στόμα του την εννοεί. Από τη μια μας χαϊδεύει τα συναισθήματα και από την άλλη τα γρατζουνά χωρίς να τα πληγώσει, αλλά περισσότερο τα ξυπνάει», υπογράμμισε ο κ. Πηλείδης.

 «Είχαμε την τιμή να μας εμπιστευτεί ο Βασίλης Καρρά αλλά παράλληλα και την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει, διότι επιδιώκει πάντα το καλύτερο, να σεβαστούμε την πορεία των 42χρόνων του αλλά και να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των θαυμαστών του. Πιστεύω ότι, τουλάχιστον για τους φανατικούς θαυμαστές, το βιβλίο αυτό θα είναι ‘ευαγγέλιο'», είπε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης (στη φωτογραφία με τον Βασίλη Καρρά) εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία, ο οποίος επεξεργάστηκε την ύλη του βιβλίου.

«Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργαζόμαστε με τον Βασίλη Καρρά και τον Νίκο Δημαρά, επειδή παρουσιάζουμε μια διαφορετική πτυχή ενός ανθρώπου με ευαισθησίες που εκφράζονται στους στίχους – κατάθεση ψυχής του μεγάλου μας καλλιτέχνη. Ελπίζουμε το αναγνωστικό κοινό να αγκαλιάσει αυτό το βιβλίο, όπως αγκάλιασε την πορεία του Βασίλη Καρρά στο τραγούδι και να αποκτήσει μια ακόμη κατηγορία θαυμαστών, πέρα από το κοινό της δισκογραφίας, αυτή των εραστών της λογοτεχνίας…», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης (στη φωτογραφία αριστερά).

Την εκδήλωση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Βασίλης Καρράς υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και φωτογραφήθηκε με τους παρευρισκόμενους. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.