Από αριστερά: Ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Χ. Ζεεχόφερ, ο υπ. ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος

 Τα βασικότερα σημεία κοινής πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν το προσφυγικό στο οποίο έχει ενσκήψει η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερο προβληματισμό αυτές τις ημέρες, καθώς την Πέμπτη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και οργάνωσης των χωρών υποδοχής.
Ζεεχόφερ: «Ελλογη κατανομή στην ΕΕ όσων δικαιούνται άσυλο»

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «έλλογη κατανομή» στην Ε.Ε. των ατόμων που δικαιούνται άσυλο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία που προέκυψαν μετά τη συνάντηση είναι τα εξής:

    Πλήρης εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 με δύο αναπροσαρμογές. Η μία αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό και η δεύτερη τις εθνικότητες, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή ορισμένων εξ αυτών.
    Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Από τη μία προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, ενώ από την άλλη για όσους δικαιολογείται και προβλέπεται η χορήγηση ασύλου, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ο Χορτστ Ζέεχοφερ τόνισε πως πρέπει να γίνει «μία έλλογη κατανομή τους στην Ε.Ε, εφόσον δικαιούνται άσυλο».
Χρυσοχοΐδης: «Αν δεν γίνουν επιστροφές η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του επεσήμανε: «Πρέπει να γίνουν επιστροφές ανεξάρτητα από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών γιατί, αν δεν γίνει αυτό, η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη. Είμαστε όλοι Γάλλοι, είμαστε όλοι Γερμανοί, όταν δοκιμάζονται αυτά τα κράτη. Χαίρομαι που γίναμε όλοι Έλληνες, γιατί είμαστε όλοι Ευρωπαίοι».

Ο κ. Ζέεχοφερ σχολίασε σχετικά: «Δεν βοηθάμε την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη.
Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης επανέλαβε τη θέση για επιμερισμό των προσφυγικών βαρών: “Η ΕΕ διαβεβαιώνει την Ελλάδα ότι θα τη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως προειδοποίησε ότι «ακόμα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του προσφυγικού, με τα ρεύματα να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε Αφρική και Ασία».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση προβλεπόταν να παρευρεθεί και το ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ – του οποίου η επίσκεψη στην Αθήνα αναβλήθηκε λόγω της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.