Σύμφωνα με αναλυτές η «αποχώρησή» του από την ηγεσία προγραμματιζόταν ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. «Η κληρονομιά του» στον ISIS δεν πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα αναφέρει η Telegraph.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ένας μαχητής του ΙΚ σε συνέντευξη από τη φυλακή στη Συρία νωρίτερα φέτος «Αγωνιζόμαστε για τον Αλλάχ και το Ισλαμικό Κράτος, όχι για τον οποιονδήποτε προσωρινό ηγέτη».
Το υψηλο προφίλ του αλ Μπαγκντάντι δεν τον βοηθούσε στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η αυστητή του προσωπική ασφάλεια καθιστούσε αδύνατη την επικοινωνία με τους υποστηρικτές του ΙΚ, με εξαίρεση κάποια σποραδικά σύντομα ηχητικά μηνύματα.
Στην πραγματικότητα δεν εμπλέκονταν στις καθημερινές επιχειρήσεις της οργάνωσης. Η απώλεια της επικράτειας του Ισλαμικού Κράτους τον Μάρτιο, του αφαίρεσε τα παράσημα του αυτοανακηρυχθέντος ηγέτη του χαλιφάτου και τον άφησε κάτι όχι πολύ περισσότερο από έναν φυγά στην έρημο.
«Αν τον έχουν πιάσει οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, είναι μεγάλη υπόθεση, απλώς και μόνο λόγω της συμβολικής σημασίας του αλ Μπαγκνάντι», δήλωνε ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Όμως, το ISIS έχει φροντίσει ήδη για τη διαδοχή του αλ Μπαγκντάντι» τόνιζε.
Ποιος είναι ο διάδοχος του αλ Μπαγκντάντι
Πράγματι, δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν νωρίτερα φέτος υποστήριζαν ότι το ΙΚ είχε ήδη επιλέξει ως πιθανό διάδοχο του αλ Μπαγκντάντι τον Αμντουλάχ Καρντάς, πρώην αξιωματούχο του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος γρήγορα αναρριχήθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Για πρώτη φορά συναντήθηκε με τον αλ Μπαγκντάνι όταν και οι δύο κρατούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο κέντρο κράτησης Camp Bucca στη Βασόρα για σύνδεση του ISIS με την Αλ Κάιντα το 2003.
Ο Καρντάς, που σπούδασε ισλαμικά στη Μοσούλη του Ιράκ, είναι γνωστός ως  «Καθηγητής» και «Καταστροφέας» και χαρακτηρίζεται ως ένας σκληρός και αυταρχικός ηγέτης του ΙΚ.
Η επόμενη μέρα του ISIS
Όποια και αν ήταν τα σχέδια της νέας ηγεσίας του ISIS επί τόπου, στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε, κατά την ανακοίνωση της είδησης του θανάτου του αλ Μπαγκντάντι, ότι είναι μια «καλή μέρα» για την Αμερική.
Οι αντιδράσεις ήταν πιο συγκρατημένες στη Μέση Ανατολή. Για αυτούς, ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι δεν σημαίνει μια νέα, ασφαλέστερη εποχή. Οι ΗΠΑ σκότωσαν έναν άνθρωπο αλλά όχι την ιδεολογία.
«Η ανησυχία μου είναι ότι οι Αμερικανοί θα σκεφτούν, ακούγοντας την ομιλία του Τραμπ, ότι η δουλειά του τελείωσε και η ΝΤΑΕΣ (ΙΚ) ηττήθηκε», δήλωσε ο Τομπάιας Έλγουντ, βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός Άμυνας. «Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Είδαμε σημαίες του ISIS να αναδύονται ξανά σε μέρη που είχαν εξαφανιστεί. Δεν έχουμε κανένα πλάνο και σίγουρα δεν τελειώσαμε με αυτό».
Ο ISIS έχει ήδη επιστρέψει στις ριζοσπαστικές ρίζες του.
Η κύρια δύναμη που τους αντιμαχόταν στη Συρία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα και συνεχίζουν αυτή τη μάχη μόνες τους.
Δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένοι οπαδοί του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές και στρατόπεδα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία περιμένοντας να ανασυνταχθούν.
Κάθε γυναίκα στο στρατόπεδο κράτησης al-Hol λέει ότι περιμένει τους άνδρες να επιστρέψουν γι' αυτές και να «επανιδρύσουν το χαλιφάτο».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.