Αποτέλεσμα εικόνας για καουκης
Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%.
Προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που αντανακλά στην αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιτυγχάνει τέλος το συμφωνηθέν κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%
Επίσης ο προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Ακόμα προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια.
«Με τις δράσεις αυτές ο προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν οι δύο υπουργοί Οικονομικών.
Δεδομένου ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και του συνολικού φορολογικού συντελεστή (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών ασφάλισης), αποτελεί μονόδρομο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσέλκυση των επενδύσεων απαιτείται στη συνέχεια η δημιουργία ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, χωρίς διακυμάνσεις, ώστε ο επενδυτής να σχεδιάζει μακροχρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται μία δέσμη μεταρρυθμίσεων στην φορολογική πολιτική και στην φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα:
  • Πλήρης ψηφιοποίηση φορολογικών υπηρεσιών - Ηλεκτρονικά Βιβλία.
  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σαφείς φορολογικές διαδικασίες (εγχειρίδια διαδικασιών) και αντικειμενικοί φορολογικοί έλεγχοι μέσω Risk Analysis.
  • Οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι στην ΑΑΔΕ να υπηρετούν πρώτα σε όλα τα τμήματα και μετά να γίνονται ελεγκτές.
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που θα οδηγήσει στην διεύρυνση φορολογικής βάσης.
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση επιχειρήσεων για πρακτικά άμεση απόδοση ΦΠΑ.
  • Ενίσχυση των φορολογικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, συνεχής εκπαίδευση των στελεχών της φορολογικής διοίκησης(μέσα από τη φορολογική Ακαδημία), παροχή σύγχρονων μέσων ελέγχου και ειδικό συστήματος απολαβών. Επισημαίνεται ότι το ΣΔΟΕ, αλλά και τα ελεγκτικά κέντρα των Δ.Ο.Υ είναι υπο-στελεχωμένα, χωρίς σύγχρονα εργαλεία και υπο-αμειβόμενα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
  • Επιτάχυνση επίλυσης φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια.(καλό θα ήταν να βγει περαίωση για τις χρήσεις πριν το 2013, αλλά και για 2014,2015, γιατί και τα δικαστήρια θα ξαλαφρώσουν και οι ελεγκτές θα κάνουν καλύτερα και πιο ήρεμα τη δουλειά τους και χρήματα θα εισπράξει το κράτος πιο γρήγορα, από το να παραγραφούν ή να χαθούν...
  • Διεύρυνση δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης για την επίλυση των φορολογικών διαφορών στη βάση συμβιβασμού και εισπραξιμότητας φόρων
Ελκυστικό και Αξιόπιστο Οικονομικό Περιβάλλον
Για την προσέλκυση και παγίωση των επενδύσεων δεν απαιτείται μόνον ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, αλλά και ένα συνολικά αξιόπιστο οικονομικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, επιπλέον απαιτείται:
  • Στρατηγικός σχεδιασμός τουλάχιστον 5ετίας για την δημιουργία και την υλοποίηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ψηφιοποίησης του κράτους.
  • Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση υποδομών.
  • Προσανατολισμός στην Έρευνα & Καινοτομία
  • Αξιοποίηση διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης (ανακοπή brain-drain)
  • Σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και εξασφάλιση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
Από ότι δείχνει η νέα Κυβέρνηση υπάρχει σχεδιασμός και διάθεση. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και για τη Κυβέρνηση, αλλά πάνω από όλα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Μπάμπης Καούκης
Γ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών

Γ.Γ. ΔΑΚΕ Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.