Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε χθες, αργά το απόγευμα, η πορεία για το Πολυτεχνείο, με κυβερνητικά στελέχη να μην κρύβουν την ικανοποίηση τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίχως όμως να χρειαστεί να επέμβουν ουσιαστικά και στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για την αποφυγή επεισοδίων και την ειρηνική ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Ειδικά από την στιγμή που αρκετοί προεξοφλούσαν συμπλοκές αναρχικών και άλλων ομάδων με την αστυνομία, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στα Εξάρχεια.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι επιχειρήσεις αυτές -εκκένωση καταλήψεων στα Εξάρχεια και ανακάλυψη «γιάφκας» στην ΑΣΟΕΕ με την ταυτόχρονη είσοδο των ΜΑΤ στη σχολή- έφεραν σε δύσκολη θέση όσους σχεδίαζαν επεισόδια με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επίδειξη αποφασιστικότητας τις προηγούμενες ημέρες και το μήνυμα, πως αν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις, η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νέο νόμο και θα μπει στο Πολυτεχνείο ή άλλες σχολές, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Οι συλλήψεις που ακολούθησαν την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και τα αυξημένα μέτρα της Αστυνομίας κατάφεραν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και να αποδείξουν ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία και σχέδιο, μπορούν να αποτραπούν τα εκτεταμένα επεισόδια και να περιοριστούν οι ομάδες που τα δημιουργούν.

 Κυβέρνηση: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο την εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να βρεθεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο της για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σήμερα είναι προγραμματισμένη άλλη μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκριση των τελικών αποφάσεων και οι ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες -φύλαξη συνόρων, νέες διαδικασίες ασύλου, μετεγκαταστάσεις και επιστροφές- και θα εκτείνεται σε βάθος έξι μηνών. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα και θα φανεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι μετεγκαταστάσεις και η δημιουργία των κλειστών κέντρων, λόγω των αντιδράσεων που σημειώνονται σε κάποιες τοπικές κοινωνίες και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τους 13 Περιφερειάρχες.

Πρόκειται για την προγραμματισμένη σύσκεψη που έχει καθιερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βασικό θέμα είναι το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η επιτάχυνση της απορροφητικότητας καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.