Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη


H κακοκαιρία «Βικτώρια» επηρεάζει τις περιοχές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη και μετά θα υποχωρήσει.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.
Την Πέμπτη η «Βικτώρια» θα επηρεάσει την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα, ωστόσο, προβλέπεται εξασθένηση των φαινομένων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο η «Βικτώρια» χτύπησε τη Ρόδο με κεραυνούς και ισχυρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, οι οποίες προκάλεσαν μια σειρά από προβλήματα κυρίως στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου αλλά και στην πόλη της Ρόδου.
Από τα πρώτα στοιχεία που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ξέσπασμα της κακοκαιρίας δημιούργησε μικρής έκτασης προβλήματα στο οδικό δίκτυο τόσο επί της Ρόδου - Λίνδου όσο και επί της Ρόδου Καμείρου, ενώ σε πολλές περιοχές ο όγκος της βροχής, παρέσυρε στους δρόμους πέτρες, χώμα και λάσπη, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
Πυροσβεστική, υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου καθώς επίσης και εθελοντές, βρίσκονται από νωρίς σε πλήρη επιφυλακή παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ:
Αττική
  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
  • Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες στη Θράκη και βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές που το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα σταματήσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
  • Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα παροδικών βροχών, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες και Κρήτη
  • Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με παροδικές βροχές και νωρίς το πρωί στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και το πρωί έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Βελτίωση και τοπικές βροχές την Παρασκευή
Την Παρασκευή αναμένουμε στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα ανατολικά ως προς τις μέγιστες τιμές.
Τοπικές βροχές στα δυτικά το Σάββατο
Το Σάββατο αναμένουμε στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αποκομμένοι οικισμοί, καταστροφές και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία στην Κρήτη 

Τα προβλήματα καταγράφονται κατά μήκος του Βόρειου Οδικού 'Αξονα Κρήτης, όπου στο τμήμα Χανιά-Κίσσαμος στο ύψος της περιοχής Νοπήγια, τα νερά κατέβασαν χώματα στον δρόμο, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Καταπτώσεις χωμάτων έχουν αναφερθεί και σε σημεία της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Στην περιοχή «Κριός» του δήμου Κανδάνου - Σελίνου, υδροστρόβιλος παρέσυρε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ενώ στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση.
Ο νομός Χανίων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή.
Νωρίτερα καταστράφηκε η πρόχειρη διάβαση που είχε τοποθετηθεί μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Αλικιανού να παραμείνουν για αρκετή ώρα αποκομμένοι από τις γύρω περιοχές.
Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους της Κρήτης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ηλικιωμένου άνδρα που εγκλωβίστηκε στο Γεροπόταμο, εκεί όπου τον περασμένο Φλεβάρη βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο ηλικιωμένος προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από το συγκεκριμένο σημείο, αδιαφορώντας για τα αναχώματα και τις αλυσίδες που έχουν τοποθετηθεί εκεί για την αποτροπή της διέλευσης των οχημάτων. Το αυτοκίνητο «κόλλησε» μέσα στις λάσπες και χρειάστηκε η Πυροσβεστική ν’ αναλάβει δράση προκειμένου να το επαναφέρει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.