Independent: Ο Ερντογάν ρισκάρει διεθνή εμπλοκή στη Μεσόγειο
Την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει την επιρροή του στην Λιβύη αλλά ρισκάρει μία τεράστια σύγκρουση στην Μεσόγειο από την οποία η Τουρκία μπορεί να βγει η μεγάλη χαμένη, εκφράζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Independent, Αχμέτ Αμπουντού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία με τη Λιβύη μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στρατηγική του γκάφα. 
Σύμφωνα με το άρθρο, «η Τουρκία μοιάζει τραυματισμένη και απελπισμένη. Ο Ερντογάν έχει επίγνωση των κινδύνων με την απόπειρα να αυξήσει την επιρροή του αλλά φαίνεται έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο που θα μπορούσε να χάσει η Τουρκία. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν κανένα σημάδι αδυναμίας. Αυτή είναι η στιγμή να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν σε αυτό που μπορούσε να είναι μία τεράστια σύγκρουση».

Ο Τούρκος πρόεδρος «φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο συγχωνεύοντας δύο συγκρούσεις που βρίσκονται σε κατάσταση ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην ανατολική Μεσόγειο. Καθώς η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία χάνει την ορμή της, οι πολιτικές εντάσεις οξύνονται στο εσωτερικό μέτωπο και για να τις αποκλιμακώσει ο Ερντογάν αναζητεί έναν ξένο εχθρό και τώρα φαίνεται ότι τον επέλεξε», σχολιάζει στο άρθρο του ο Αχμέτ Αμπουντού.
«Την Κυριακή ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να στηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέrνηση απέναντι στην επίθεση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης ο Ερντογάν δεν έκανε μόνον έναν αντίπαλο στο εξωτερικό, αλλά εξόργισε και τους περισσότερους από τους γείτονές του», αναφέρει το άρθρο.
«H δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη ίσως αποδειχθεί η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα του Ερντογάν, αφού εναντιώνεται στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν επί χρόνια τον Χαφτάρ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη.
Όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν χρησιμοποίησε έξυπνα εθνικιστική ρητορική για να κερδίσει υποστήριξη στο εξωτερικό για τις σκιώδεις ενέργειές του στη γειτονική χώρα. Αλλά δεν πρέπει να βαυκαλίζεται ότι θα εξαπατήσει το λαό του στο τελευταίο του εγχείρημα. Ριψοκινδυνεύει τους θανάτους πιθανώς εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών για να υπερασπιστεί μια υποστηριζόμενη από Ισλαμιστές κυβέρνηση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά…», αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Ο Ερντογάν παίζει με τους φόβους των Αμερικανών για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Βόρεια Αφρική. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να αντιγράψει τη στρατηγική του Τραμπ διατηρώντας αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία για να ελέγχει τις πετρελαιοπηγές της, αυτη τη φορά στη Λιβύη. Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται επίσης ότι η Δύση δεν υποστηρίζει την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη και γι’ αυτό ελπίζει να εμφανιστεί ως αξιόπιστο, νόμιμο και υποστηριζόμενο από τη Δύση αντίβαρο. Ο Ερντογάν μπορεί να μην μπλοφάρει αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη και την επίδειξη ισχύος κατά της Κύπρου, αλλά κλιμακώνοντας την ένταση στην πίσω αυλή τόσο ισχυρών παικτών όσο η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι πολύ ριψοκίνδυνο».
Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εκφράσει υποστήριξη προς τα σχέδια της Τουρκίας για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στην βόρεια Συρία, όπου η Αγκυρα δηλώνει ότι προτίθεται να επανεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ερντογάν: «Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη»
Από τη πλευρά του ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βελτιώσει την συνεργασία της με την Λιβύη και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης ή να υποστηρίξει κοινές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
«Ούτε καν οι χώρες που θεωρούμε ισχυρότερες και αξιοσέβαστες έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή μας για ασφαλή ζώνη και έχουν δηλώσει "είμαστε μέσα" », δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.
«Θα επιταχύνουμε την διαδικασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέχρι ενέργειες για τα δικαιώματά μας στην θάλασσα: είμαστε έτοιμοι», είπε.
Τους πρώτους μήνες του 2020 οι έρευνες πετρελαίου μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία θα ξεκινήσει διαδικασία για αδειοδότηση και έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου τους πρώτους μήνες του 2020, έπειτα από την κοινοποίηση στα ΗΕ της «συμφωνίας» της με τη Λιβύη.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ομιλία του στο «4ο Εργαστήρι Ενέργειας Αr Ge»  ανέφερε ότι έχει γίνει συμφωνία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και πέρασε από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην διαδικασία αποστολής στα ΗΕ και κοινοποίησης. Μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσουμε τις εργασίες αδειοδότησης έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτιμώ ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.