Διαιτητές μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ

Δύσκολα Χριστούγεννα θα κάνουν στην Super League και την ΕΠΟ μετά την απόφαση των διαιτητών για αποχή από το πρωτάθλημα.

Οι διαιτητές, αργά τη νύχτα έστειλαν επιστολή στις δύο αρχές, όπου εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θα απέχουν από το πρωτάθλημα «μέχρι να γίνουν πραγματικότητα όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται», όπως ανέφεραν.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις σκέψεις των ανθρώπων της FIFA και της UEFA που θέλουν να καλέσουν τους ιδιοκτήτες της Big-4 (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) σε συζητήσεις, ώστε να βρουν ένα τρόπο να σταματήσει ο «πόλεμος ανακοινώσεων», τόσο μεταξύ τους, όσο και κατά διαιτητών και των ποδοσφαιρικών αρχών. Πρόσφατα αντιπροσωπεία των διαιτητών είχε συνάντηση με τις αρμόδιες αρχές και τις FIFA και UEFA, εκφράζοντας την ανησυχία τους, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση. Όμως αισθανόμενοι πως η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία και ομόφωνα αποφάσισαν αποχή επ’ αόριστον.
Τι αναφέρουν οι διαιτητές στην ανακοίνωσή τους

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους, οι διαιτητές τονίζουν πως φοβούνται ακόμη και να πάνε στα σπίτια τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δε θέλει να γυρνάει σπίτι του κοιτάζοντας τριγύρω και έχοντας στο μυαλό του ότι κάποιος τον ‘‘περιμένει’’». Εκαναν λόγο για «τοξικό» περιβάλλον στο πρωτάθλημα και δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα γήπεδα, έως ότου βελτιωθεί ή δοθούν εγγυήσεις πως θα ηρεμήσει η κατάσταση.
«Το σώμα των Ελλήνων διαιτητών της Super league 1 ομόφωνα (76 στο σύνολο) αποφάσισε την αποχή από κάθε δραστηριότητα μέχρι νεωτέρας αρχομένης από σήμερα, μέχρι όχι να υποσχεθούν οι αρμόδιοι λύσεις, αλλά μέχρι να γίνουν πραγματικότητα όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται. Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή, γιατί δε θέλουμε να συμμετέχουμε στο παιχνίδι των ανακοινώσεων, των εντυπώσεων, των μηνύσεων, των απειλών και ύβρεων, της λεκτικής και σωματικής βίας. Αυτή τη στιγμή διώκονται συνάδελφοι με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ‘‘κάτι σύνηθες σε κάθε αναπτυγμένη και ποδοσφαιρικά προηγμένη χώρα’’. Κανείς δε θέλει να γυρνάει σπίτι του κοιτάζοντας τριγύρω και έχοντας στο μυαλό του ότι κάποιος τον ‘‘περιμένει’’. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις προστατεύοντας τις οικογένειες μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Super League: Τι ισχύει με το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Στο πρόγραμμα της επόμενης (17ης) αγωνιστικής, είναι και το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό ούτως ή άλλως θα σφύριζαν ξένοι διαιτητές, όμως αν το ματς δε γίνει (που σε περίπτωση αποχής των διαιτητών, η αναβολή θα ισχύει για όλα τα παιχνίδια), τότε το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει (όταν ξεκινήσει) από την ίδια αγωνιστική, καθώς δεν μεταφέρεται σε εμβόλιμη αγωνιστική, μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν ούτως ή άλλως χωρίς κόσμο στο ντέρμπι «αιωνίων».

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να παίξει με κόσμο, αν η τιμωρία του αφορούσε παιχνίδι του πρώτου γύρου, καθώς σε αυτή τη περίπτωση η αγωνιστική που αναβάλλεται, ορίζεται σε νέα εμβόλιμη ημερομηνία μετά από αναβολή. Όταν η αναβολή έρχεται στον β’ γύρο του πρωταθλήματος (όπως αυτή τώρα με την αποχή των διαιτητών), τότε το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί κανονικά από εκεί που σταμάτησε.

«Σε περίπτωση αναβολής μίας ή περισσότερων αγωνιστικών των πρωταθλημάτων της Σούπερ Λιγκ 1 και Σούπερ Λιγκ 2, αν αυτές λάβουν χώρα στον α’ γύρο τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τις επόμενες (μη αναβληθείσες αγωνιστικές) και η αναβληθείσα αγωνιστική ορίζεται σε εμβόλιμες ημερομηνίες, εκτός αν πρόκειται για την τελευταία αγωνιστική του α’ γύρου, οπότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται με αυτή. Αν αντιθέτως η αναβολή λάβει χώρα στον β’ γύρο, τότε το πρωτάθλημα συνεχίζεται υποχρεωτικά με την αναβληθείσα αγωνιστική και μετακυλίονται συναφώς οι χρονικά επόμενες αγωνιστικές» αναφέρεται στον ΚΑΠ.
Super League: Στις 4 Ιανουαρίου η επόμενη αγωνιστική

Πλέον, μετά την απόφαση των συνδέσμου διαιτητών, Λίγκα και ΕΠΟ θα πρέπει να βρουν τρόπο να τους πείσουν να κατέβουν στο πρωτάθλημα ως τις 4 Ιανουαρίου, όταν και διεξάγεται η επόμενη αγωνιστική της Super League. Με αρκετές ημέρες να χάνονται αναγκαστικά λόγω των γιορτών, ο χρόνος είναι ελάχιστος και το ενδεχόμενο της αναβολής της επόμενης αγωνιστικής, είναι πολύ μεγάλο. Με την FIFA να έχει τονίσει προ δεκαημέρου πως ορισμοί τους γίνονται μόνο για τα ματς των τεσσάρων «μεγάλων» του πρωταθλήματος. Ετσι, θα πρέπει να βρεθεί μία μέση οδός με τους διαιτητές της Super League μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, για να οριστικοποιηθεί και να διεξαχθεί κανονικά το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής, κάτι που την δεδομένη στιγμή μοιάζει δύσκολο.
Super League: Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής
Σάββατο 4 Ιανουαρίου

    17:15 ΟΦΗ – ΝΠΣ Βόλου
    19:30 Αρης – ΠΑΟΚ
    20:00 Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης

Κυριακή 5 Ιανουαρίου

    15:00 ΑΕΚ – Παναιτωλικός
    17:15 Ξάνθη – ΑΕΛ
    17:15 Πανιώνιος – Λαμία
    19:30 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.