Ένα τεράστιο σύννεφο κόκκινης σκόνης κάλυψε αρκετές πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας. Κάτοικοι έχουν καταγράψει σε εντυπωσιακές ενός τοίχους σκόνης το οποίο προχωρούσε απειλητικά. Κάποιοι περιέγραψαν πως στη μέση της ημέρας τα πάντα σκοτείνιασαν.
«Ειλικρινά έμοιαζε με σκηνές από την αποκάλυψη, ένα τεράστιο σύννεφο που πλησίαζε, πραγματικά εντυπωσιακό, όμως θα προτιμούσα να έφερνε βροχή και όχι σκόνη», σχολίασε η Άσλεϊ Χαλ που ζει στην πόλη Ντάμπο, την πολυπληθέστερη της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Στο Κουίνσλαντ έπεσαν 300 mm βροχής, δηλαδή όσο πέφτει σε ένα μήνα.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποίησε για «super cell» καταιγίδες σε όλη την ανατολική Αυστραλία, σαν αυτή που είχε χτυπήσει τη Χαλκιδική τον Νοέμβριο του 2019 και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.
Μελβούρνη και Καμπέρα δοκιμάζονται από τη σφοδρή κακοκαιρία ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί πως «έντονες καταιγίδες κινδυνεύουν να προκαλέσουν υλικές ζημιές, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται και ισχυροί άνεμοι, αλλά και κάποιες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες».
Από τις πυρκαγιές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και ένα δισεκατομμύριο ζώα. Κάηκαν 2.000 σπίτια και συνολικά 18 εκατομμύρια εκτάρια.