Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της επαρχίας της Λομβαρδίας, Τζούλιο Γκαλέρα υπάρχει και τρίτος νεκρός από τον νέο κοροναϊό. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα από την πόλη Κρεμόνα ανατολικά του Μιλάνου, η οποία έπασχε επίσης και από καρκίνο.
Μάλιστα αριθμός των κρουσμάτων στη βόρεια Ιταλία έχει ξεπεράσει τα 150 με  τον περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, ν’ ανακοινώνει ότι σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα ενώ θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας.

50.000 άνθρωποι σε «καραντίνα»

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού ξεπερνούν τα 150 σε πέντε περιφέρειες.
Μέχρι το Σάββατο είχαν πεθάνει δύο ασθενείς στην Ιταλία, ο πρώτος Ευρωπαίος και μια ακόμη γυναίκα που είχε διαγνωστεί με κοροναϊό.
Ως εκ τούτου τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης έγιναν αυστηρότητα για την προστασία των πολιτών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.
Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αύριο αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
«Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.