Ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Εντογάν έστειλε σήμερα από τον Έβρο η Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασαν μέσω των δηλώσεών τους την πλήρη στήριξη τους στην Ελλάδα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι κάτοικοι των Καστανίων φαίνεται να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις εξαγγελίες των Ευρωπαίων.
Μιλώντας στο GRTimes.gr, oι κάτοικοι του ακριτικού χωριού του Έβρου τονίζουν ότι η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της για το μεταναστευτικό πρόβλημα που γι’ αυτούς αποτελεί την καθημερινότητά τους.

«Είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτονται…»

«Η Ευρώπη δε μας βοήθησε, όπως θα έπρεπε», αναφέρουν στο grtimes. Άλλωστε, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή, ενώ καθημερινά όλο τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς μετανάστες περνούσαν τα σύνορα, αν και –βέβαια- όχι με τέτοια μαζικότητα.
Ψήφο εμπιστοσύνης, αντίθετα, δίνουν οι κάτοικοι στις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, που όλες αυτές τις μέρες επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα.
«Όλοι τους, αστυνομία, στρατός, συνοριοφύλακες, ακόμα και πυροσβέστες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

««Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει η Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης παραβρέθηκε στο πνευματικό κέντρο όπου έγιναν οι δηλώσεις και δήλωσε στο Sputnik ότι δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει η Ευρώπη. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός ότι θα βοηθήσουν» είπε ο κ. Τζιαμαλίδης που από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την ανησυχία του για τα κύματα μεταναστών που έχουν φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Καλό ήταν που ήρθαν αλλά για να δούμε» κατέληξε.
«Καλό ήταν που ήρθαν αλλά να βοηθήσουν όμως το χωριό μας και να φύγουν οι μετανάστες, να σταματήσουν να ενοχλούν το χωριό μας. Οι μετανάστες εάν έρθουν εδώ μέσα θα μας κάνουν πολλές ζημιές» είπε από πλευράς της μια κάτοικος.