Αναφερόμενος στην «ασύμμετρη απειλή», που αποτελεί για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, η μετάδοση του κοροναϊού, είπε ότι οι επιπτώσεις του θα είναι αντικείμενο της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη, με διευρυμένη βάση, «για να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Σταϊκούρας, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προνοητικότητα. Εξετάζουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος, μελετάμε τα εναλλακτικά σενάρια, και «έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ’ αυτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», βεβαίωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «συμμετέχουμε σε διαβουλεύσεις και υποστηρίζουμε τη λήψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του. Όπως είπε, συντονίζουμε τις επαφές μας με εκπροσώπους της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν, για να αναληφθούν κατάλληλες δράσεις: "Προβλέψαμε στη σχετική ΠΝΠ, και ήδη άρχισε να υλοποιείται, η δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο υπουργείο Υγείας για κάλυψη έκτακτων αναγκών, πρόσληψη προσωπικού καθώς και για αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας».

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το πρόβλημα του κοροναϊού, κατά την οποία αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία και συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και στην εισαγωγή πρώτων υλών από την Κίνα για την εγχώρια βιομηχανία.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και Γιάννης Τσακίρης, και παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.