Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
"Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές".

Αποφασισμένος να φέρει στο προσκήνιο και να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της διασποράς του κωρονοϊού στην κοινότητα και την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσω, δε, της συγκεκριμένης αποστροφής του, στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης ήχησε, ουσιαστικά, το τελευταίο και, συνάμα, ηχηρό καμπανάκι πριν ένα γενικό "lockdown". Παράλληλα, ανέδειξε, εκ νέου, τις έννοιες της ατομικής ευθύνης και της πειθαρχίας έναντι των μέτρων που λαμβάνονται σε καθημερινό πλέον επίπεδο, με τις δύο ημέρες που ακολουθούν να θεωρούνται κρίσιμες όσον αφορά στην… πυροδότηση μίας ακόμα γραμμής άμυνας έναντι του ιού. Στην κυβέρνηση μπορεί να βλέπουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τη σύσταση "μένουμε σπίτι", ωστόσο στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αντικοινωνική συμπεριφορά που επιδεικνύουν ορισμένοι. Η εικόνα που παρατηρήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά…κρούει τον κώδωνα, με την εισήγηση για την εφαρμογή άμεσων και συνάμα δραστικών μέτρων να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.
Η εγρήγορση είναι διαρκής. Όπως και η βελτίωση ή η αναπροσαρμογή σχεδίων, προκειμένου να μην υπάρξει καμία... κερκόπορτα στην όλη στρατηγική. Έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που στη χώρα μας εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, η λογική συμβάδιζε με το περιλάλητο…το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί. "Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Από όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, εάν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Και κάτι τελευταίο. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί", σημείωσε, στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός.

Πακέτο 10 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εντάξει την Ελλάδα στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας. Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθούν περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Δηλαδή, ένα ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης:
-Επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.
-Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Για αυτές τις κατηγορίες θα ανασταλεί, επίσης, η υποχρέωση καταβολής εισφορών.
-800 ευρώ θα λάβουν όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και την 18η Μαρτίου.
-Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, με τον ακριβή χρόνο καταβολής να ανακοινώνεται από τα συναρμόδια υπουργεία.
-Έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.