Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, σε συνάντηση που έγινε αυτή την εβδομάδα μεταξύ πρεσβευτών της ΕΕ, υπήρξε οργή για την απόπειρα του Ερντογάν να εκβιάσει, επιτρέποντας σε μετανάστες να φτάσουν μαζικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κάποιοι συμμετέχοντες, όμως, παραδέχτηκαν ότι ο Ερντογάν κρατά δέσμια την Ευρώπη επειδή τα κράτη μέλη της δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και προκειμένου να αποφύγουν μία επανάληψη της κρίσης του 2015-2016, πρέπει να «σπρώξουν» και άλλα χρήματα στη Τουρκία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο στόχος του εκβιασμού», δήλωσε τη Δευτέρα ένας διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στις Βρυξέλλες, λεπτομέρειες της οποίας ήλθαν σε γνώση του Reuters μέσω διπλωματικών πηγών.

Ο διάβολος και η... Κόλαση

«Αν κοιμηθείς με τον διάβολο, θα ξυπνήσεις στην Κόλαση. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε ένας από τους πρέσβεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατασπατάλησε το χρόνο από τη συμφωνία του 2016 έως και σήμερα βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με το να πληρώνει ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στην Τουρκία.
Μεταξύ των αντιπροσώπων που πρότειναν την περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και με την ελπίδα του κατευνασμού του Ερντογάν ήταν αυτοί της Ολλανδίας, της Ιταλίας της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Την ίδια στιγμή, όσο λογικό είναι για την ΕΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει τους Τούρκους πρόσφυγες στη Συρία, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποκύπτει στον εκβιασμό, είπε ένας από τους διπλωμάτες, σύμφωνα με τις πηγές.
«Είναι τόσο ανέντιμο εκ μέρους του Ερντογάν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκβιαζόμαστε οπότε η όποια νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να έλθει πολύ σύντομα. Αλλά στο τέλος ίσως αναγκαστούμε να πληρώσουμε. Τι άλλο να κάνουμε;», είπε άλλος διπλωμάτης στο Reuters.