Έκτακτη Ιερά Σύνοδος για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας | in.gr
Ολοένα και πιο σαφής γίνεται η οδηγία της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους πιστούς, ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα.


Ήδη από χθες, με εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διευκρίνισε ότι οι μόνοι που θα μπορούν να παρευρίσκονται στους ναούς κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και εν γένει τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι αποκλειστικά οι ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος διευκρίνισε ότι σε κανένα σημείο της σχετικής εγκυκλίου «δεν προβλέπεται ότι μπορεί να πάει κάποιος στην εκκλησία για να προσκυνήσει. Οι Μητροπολίτες καλούμαστε να τηρήσουμε την απόφαση ώστε οι ναοί να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.»
Ο έμπειρος Ιεράρχης σημείωσε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προκληθεί συνωστισμός και να δούμε στη χώρα μας φαινόμενα , όπως αυτά της Νέας Υόρκης, με τους ομαδικούς τάφους. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τη διασπορά του ιού και συνεννοηθήκαμε για το ζήτημα με την κυβέρνηση.»
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου είπε ότι τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος «το διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με κίνητρο την αγάπη για το συνάνθρωπό μας, για τον Θεό και για τον εαυτό μας. Δεν θα ήθελα ποτέ να γίνω η αιτία για να προσβληθούν δυο, ή τέσσερις, ή δέκα άνθρωποι. Δεν θέλουμε αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχιστεί επ' άπειρον και να γίνει εβδομάδα των παθών των ανθρώπων».

Ο κ. Ιερόθεος τόνισε αμέσως μετά ότι «κάναμε τα πάντα για να διασωθεί η εκκλησιαστική πίστη, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε και το μεγάλο αγαθό της κοινωνικής υγείας.». Επανέλαβε δε ότι η χρήση μεγαφώνων από τους ναούς απαγορεύεται και υποστήριξε ότι οι ακολουθίες και οι λειτουργίες θα μεταδίδονται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. «Θα έχουν με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι μια συμμετοχή» είπε χαρακτηριστικά.


Κλειστά και τα μοναστήρια το Πάσχα -Προαιρετικά οι καμπάνες
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί πιστοί ρωτούσαν αν η απόφαση για τη λειτουργία των ναών κεκλεισμένων των θυρών αφορά και τα μοναστήρια. Με περισσή σαφήνεια, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «όλα τα μοναστήρια θα είναι κλειστά. Στα μοναστήρια είναι πνευματικές οικογένειες. Όλες οι ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Η υπουργική απόφαση επισημαίνει ότι τα μοναστήρια δεν πρέπει να δέχονται προσκυνητές, ούτε ομαδικά, ούτε κατά μόνας.»

Σε ό,τι αφορά τις καμπάνες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ότι «η σχετική εγκύκλιος έλεγε ότι δεν είναι απαραίτητο να ηχήσουν οι καμπάνες. Μπορεί, ωστόσο, ο ιερέας τη Μεγάλη Παρασκευή να χτυπήσει πένθιμα. Δεν είναι πρόσκληση για τον κόσμο. Είναι για να ξέρουν όσοι είναι στο σπίτι ότι γίνεται η ακολουθία.»

Όπως είπε ο κ. Ιερόθεος, το ίδιο θα ισχύσει και για το βράδυ της Ανάστασης, διευκρινίζοντας ότι οι πιστοί δεν πρέπει να το εκλάβουν ως πρόκληση ώστε να μεταβούν στους ναούς.

Για πρώτη φορά δεν θα συμμετάσχει Μητροπολίτης στην αποστολή για το Αγιο Φως
Ερωτηθείς για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος στέλνει τιμητικώς έναν αρχιερέα, με την αποστολή του ΥΠΕΞ, για να φέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα. «Φέτος, η Ιερά Σύνοδος, ενώ έλαβε την πρόσκληση από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αποφάσισε να μη συμμετάσχει» υπογράμμισε ο κ. Ιερόθεος.

Παρά ταύτα, κατά την υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» ενδέχεται να δώσει το «παρών» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, λόγω εγγύτητας της μητροπόλεως του. Αναφορικά, με τις προθέσεις που εξέφρασαν δήμαρχοι ώστε να μοιράσουν το Αγιο Φως στα σπίτια δημοτών ο κ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι «είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες δεν έχει σχέση η Ιερά Σύνοδος» ενώ καταλήγοντας είπε:

«Είναι πρωτόγνωρα τα γεγονότα που ζούμε. Ξέρουμε από την Ορθόδοξη παράδοσή μας ότι κάθε Παρασκευή είναι σαν Μεγάλη Παρασκευή. Και κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη μέρα. Πρέπει να ζήσουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού σαν εσωτερικά γεγονότα. Και αυτά που μας βασανίζουν, οι λογισμοί, να τους σταυρώνουμε. Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε διαρκώς “γιατί συμβαίνει αυτό, γιατί συμβαίνει το άλλο;” γιατί θα δοκιμαστούν οι ψυχικές αντοχές μας. Η Ανάσταση του Χριστού γίνεται μέσα στην ύπαρξή μας.»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.