Νοσηλευτικό προσωπικό με στολές και μάσκες σε στρατιωτικό ελικόπτερο
Γάλλος γιατρός απολογήθηκε διότι υπονόησε ότι μια πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό θα πρέπει να δοκιμαστεί στην Αφρική, προκαλώντας αντιδράσεις στα social media.


Ο Ζαν Πολ Μιρά, ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι, έκανε τα σχόλια αυτά την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας Inserm.
Ο διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ συζητούσε το θέμα του εμβολίου BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία εναντίον του νέου κορονοϊού. Ο Μιρά ρώτησε: «Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες;».
«Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους».


Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική… Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία».

Τα σχόλια προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο δοκιμών» έγραψε στο Twitter ο αστέρας του ποδοσφαίρου από την Ακτή Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Θα ήθελα να καταδικάσω απερίφραστα αυτές τις ταπεινωτικές, ψευδείς και κυρίως βαθιά ρατσιστικές δηλώσεις». Δικηγορικός σύλλογος από το Μαρόκο έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα μηνύσει τον Μιρά για ρατσιστική δυσφήμηση.

Σε μια ανακοίνωση σήμερα, ο εργοδότης του Μιρά, το δίκτυο νοσοκομείων του Παρισιού, ανέφερε πως ο γιατρός είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους που πληγώθηκαν, σοκαρίστηκαν και ένιωσαν προσβεβλημένοι από τα σχόλια που αδέξια έκανα στο LCI αυτήν την εβδομάδα».

Ο Λοχτ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά. Το Inserm ανέφερε στο Twitter ότι το βίντεο της συνομιλίας παρερμηνεύτηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και σημείωσε ότι το εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος μονάχα στην Ευρώπη και την Αυστραλία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.