Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζιπινγκ
Η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, τιμώντας την συμφωνία του Ιανουαρίου, με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Στιβ Μνιούτσιν, να απειλεί το Πεκίνο με «πολύ σημαντικές συνέπειες».


«Νομίζω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Μνιούτσιν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business και πρόσθεσε: «Αυτήν τη συμφωνία την διαπραγματευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπογράφηκε από τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και τον (Αμερικανό) πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και έχω κάθε λόγο να πιστεύω (ότι οι Κινέζοι) θα τιμήσουν αυτήν τη συμφωνία».

Συμφωνία μετά από δυο χρόνια εμπορικού «πολέμου»
Αυτή η εμπορική συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιανουάριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου, προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, η πανδημία του νέου κορωνοϊού πάγωσε απότομα το διεθνές εμπόριο.

«Αν δεν το κάνουν, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές συνέπειες στη σχέση μας και στην παγκόσμια οικονομία, στον τρόπο που οι άνθρωποι συνεργάζονται μαζί τους» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών.

Νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, προέκυψαν εκ νέου εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid-19, και ο Τραμπ απειλεί και πάλι με τιμωρητικούς δασμούς.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιτίθεται συχνά στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Η κρίση του νέου κορονοϊού έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, η ισχύς της οποίας είναι από τα βασικά επιχειρήματα στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για την επανεκλογή του στην προεδρία.

Εμπορική συμφωνία πάνω από 160 δισ. δολάρια
Η σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο προβλέπει επιπλέον αγορές από τον μεταποιητικό τομέα αξίας 77,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 52,4 δισεκατομμύρια από τον ενεργειακό τομέα και 32 δισεκατομμύρια από γεωργικά προϊόντα.

Ο στόχος είναι η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών, που προς το παρόν είναι σε μεγάλο βαθμό ελλειμματικό από την αμερικανική πλευρά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.