Για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θόδωρο Λιβάνιο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις δασικές πυρκαγιές προς διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Δημοτικών Αρχών στον τομέα της πυροπροστασίας. O κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σκοπός του Πρότυπου Υποδείγματος Σχεδίου είναι πρωτίστως η συνδρομή προς τους Δήμους στην άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις Δασικές Πυρκαγιές σε τοπικό επίπεδο, στη βάση εντός συνεκτικού προτύπου, με αναλυτική δομή και περιεχόμενο, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτά εναρμονίζονται με τα αντίστοιχο Γενικό Σχέδιο «Ιόλαος» της ΓΓΠΠ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τα στελέχη της ΓΓΠΠ για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας που έφερε την Ελλάδα να αποτελεί διεθνές παράδειγμα. Υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του ΥΠΕΣ με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου που παραδίδεται σήμερα «αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά και σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κλείνοντας, σημείωσε ότι επίκειται η μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την οποία Δήμοι και Περιφέρειες θα ενισχυθούν με περαιτέρω αρμοδιότητες και φυσικά θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θόδωρος Λιβάνιος σημείωσε ότι η διαχείριση της κρίσης του πανδημίας επανέφερε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, τονίζοντας ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Κλείνοντας, σημείωσε ότι παραδίδεται σήμερα ένας πολύ σημαντικός «οδικός χάρτης» προκειμένου άμεσα οι Δήμοι να προχωρήσουν στην σύνταξη των Σχεδίων. 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και σημείωσε: «Το εργαλείο που μας παραδίδεται σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα βοηθήσει ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μιλούν την ίδια γλώσσα». Πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει όλους του Δήμους για το πρότυπο σχέδιο και θα τους κατευθύνει για την άμεση και ορθή συμπλήρωσή του.
Τέλος, σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συσκέψεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν προβληματισμοί και απορίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων και στην αποστολή προς την ΓΓΠΠ για έγκριση. Το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και είναι διαθέσιμο. 
Στην σύσκεψη επίσης, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ κ. Φοίβος Θεοδώρου, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καρναβός, καθώς και στελέχη της ΓΓΠΠ και της ΚΕΔΕ. 



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.