Σε τραγική κατάστασή, παρά τις δυο εβδομάδες lockdown, βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με τα μέτρα να δείχνουν πως δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το διάστημα των 10-14 ημερών που απαιτείται. Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά δείχνει να δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ότι χθες η Θεσσαλονίκη σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων «αγγίζοντας» τις 1.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, ενώ καθημερινά τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τριψήφιους αριθμούς, όπως για παράδειγμα σήμερα που ανακοίνωσε 774 κρούσματα.

Όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που τρομάζει, αφού από τα 3.227 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο σύνολο της χώρας τα 1.432 εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 7 στα 10 νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους.

Ο χάρτης που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ τα λέει όλα για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. 

Για «δραματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο MEGA, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγική. 

«Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση»

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών, ευχαριστώντας και όσους έφτασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.

Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο Covid-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν το τέλος του μήνα»

«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα» ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε «οξύμωρο» το γεγονός ότι οι περιφέρειες δεν έχουν λόγο και εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα. Ως περιφέρειες δεν μπορούμε να επιβάλλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε. Ζητήσαμε μέτρα».

Γέμισαν οι ΜΕΘ σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο

Όλα αυτά τη στιγμή που οι υγειονομικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1.204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού από στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά σε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χθες έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, παρ’ όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

42/42 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

90 εισαγωγές (στην εφημερία του νοσοκομείου χθες)
20 ύποπτα κρούσματα
2 διασωληνώσεις

40/40 ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου

126/173 κλινικές

100% πληρότητα στις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο

Ανοίγουν 5 νέες κλίνες 

Διευθυντής Παθολογικής «Παπανικολάου» στο MEGA: «Η αναλογία είναι 1 γιατρός για 35 ασθενείς»

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μίλησε στο MEGA ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», η οποία λειτουργεί πλέον ως κλινική COVID σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Ο κ. Αβραμίδης έκανε λόγο για κατάσταση «πολεμική» στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας που δέχονται ασφυκτική πίεση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Μέχρι χθες στο νοσοκομείο Παπανικολάου δεν υπήρχε καμία κλίνη ΜΕΘ, γίνεται ένας αγώνας δρόμου, για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι ασθενείς να αποσωληνωθούν και σε κάποια τμήματα του νοσοκομείου που υπάρχουν ακόμα κάποιες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, αν μπορεί κάποια από αυτές» σημείωσε.

«Τα πράγματα μας έχουν προλάβει, δεν προνοήσαμε όπως θα έπρεπε. Κάθε 3 μέρες συζητάμε για ένα νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στο νοσοκομείο, κλείνοντας κλασσικές κλίνες και δημιουργώντας κλίνες Covid», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πόσοι ασθενείς αναλογούν σε έναν γιατρό, ο κ. Αβραμίδης σημείωσε: «Το ΕΣΥ ήταν αποδυναμωμένο όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τα Μνημόνια και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έπρεπε θα έπρεπε να υπάρξει μια καλύτερη προετοιμασία και και ενίσχυση. Δεν υπήρξε και τώρα πρέπει οι πάντες να συμμετάσχουν είτε είναι ειδικοί με το αντικείμενο είτε όχι».

«Το ερώτημα είναι τι γιατροί; Ανά 35 ασθενείς ένα γιατρός επιμελητής και ένας ειδικευόμενος. Αλλά μόνο 2 για τους 200 ασθενείς ανήκουν στις ειδικότητες που το γνωστικό τους αντικείμενο είναι η νόσος» υπογράμμισε.

«Πόσο αντέχουμε εμείς και πόσο αντέχουν οι υποδομές του συστήματος. Εμείς αντέχουμε, αλλά υπάρχει τεράστια ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο. Δεν είχαμε κάποιο σχέδιο για να πηγαίνουμε σταδιακά βήμα – βήμα. Δυστυχώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και τώρα αυτοσχεδιάζουμε» κατέληξε.

Τελεσίγραφο του υπ. Υγείας για επίταξη κλινικών ιδιωτικών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας έδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19.

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο ενημέρωνε πως θα προχωρήσει σε επίταξη.

Το τελεσίγραφο έληξε, οι ιδιωτικές αρνήθηκαν και πλέον αναμένεται η αντίδραση από το υπουργείο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.