Οριακή είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη λόγω των αυξημένων περιστατικών κοροναϊού, με το υπουργείο Υγείας να λαμβάνει δραστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το υπουργείο έδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19.

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε επίταξη.

Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με τον πρόεδρο των ιδιωτικών κλινικών να κάνει λόγο για κάτι ασύμφορο για τις κλινικές. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απόφαση λόγω του κόστους των φαρμάκων και του οξυγόνου, ενώ υπάρχει αδυναμία και σε επίπεδο κλινών.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:01

Γέμισαν οι ΜΕΘ σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ covid-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Μάλιστα, από τα 3.227 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το τελευταίο 24ωρο, τα 774 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν.

Ο συρμός αποτελείται συνολικά από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ, ενώ βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Νέα αυστηρά μέτρα

Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα χειροτερεύει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αποδίδει το γεγονός στο ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά απ’ ό,τι επιβάλλουν συνθήκες.

Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα είναι σαφές πως δεν τίθεται ακόμη θέμα άρσης του lockdown, αφού ακόμη και σήμερα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

  • Κλείνουν από αύριο στις 6:00 το πρωί τα χερσαία σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Ανοιχτά μένουν τα σύνορα της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα.
  • Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test, εκτός από τον μοριακό έλεγχο που ούτως ή άλλως υποχρεούνται να κάνουν 72 ώρες πριν φτάσουν στην Ελλάδα.
  • Θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στη Β. Ελλάδα τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Τζιτζικώστας: «Η κατάσταση είναι τραγική, δεχόμαστε επίθεση»

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στο MEGA.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο Covid-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».

Χαρακτήρισε δε, «οξύμωρο» το γεγονός ότι οι περιφέρειες δεν έχουν λόγο και εμπλοκή στη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.